OGLASILI SE I SA ZAPADA: UN i NATO čestitali pobedu Erdoganu

Srna

29. 05. 2023. u 09:09

GENERALNI sekretar UN Antonio Guteres čestitao je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu pobedu na predsedničkim izborima u Turskoj, izjavio je portparol UN Stefan Dužarik.

ОГЛАСИЛИ СЕ И СА ЗАПАДА: УН и НАТО честитали победу Ердогану

Foto Tanjug/AP

Erdogan je juče pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora sa 52,14 odsto, dok je njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu dobio 47,86 odsto, pokazuju podaci Vrhovnog izbornog veća /ISK/.

Dužarik je naveo da se generalni sekretar raduje daljem jačanju saradnje između Turske i UN, piše RIA.

EU, kao i NATO, takođe su čestitali Erdoganu na ponovnom izboru, a čestitke su uputili i američki predsednik Džozef Bajden, kao i bivši američki predsednik Donald Tramp.

Erdoganu su među prvima čestitali lideri Mađarske, Azerbejdžana i Uzbekistana. Čestitke je izrazio i britanski premijer Riši Sunak, kao i lideri Nemačke, Francuske i Italije.

U međuvremenu je Erdogan sinoć, govoreći ispred predsedničke rezidencije u oblasti Bestepe u Ankari, rekao da su sve "prljave igre" u vezi sa Turskom propale.

- Zar nemački, francuski, britanski časopisi nisu objavili naslovnice da unište Erdogana? I oni su izgubili. Videli ste kakvi su savezi formirani protiv nas nekoliko meseci - rekao je Erdogan svojim pristalicama.

Erdogan je rekao da je trenutno najhitnije pitanje u Turskoj visoka inflacija i istakao da njegova vlada ima iskustva da je obori.

Takođe, obećao je da će implementirati projekat gasnog čvorišta koji je ranije predložio ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je juče čestitao Erdoganu na reizboru, rekavši da je pobeda turskog lidera jasan dokaz podrške naroda njegovim naporima da ojača državni suverenitet i vodi nezavisnu spoljnu politiku.

BONUS VIDEO: TRENUTAK PADA HELIKOPTERA: U regionu Brijanska srušile se četiri letelice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?