KONGRESMEN MAKARTI: Većina republikanaca će podržati sporazum o gornjoj granici javnog duga

Novosti online

28. 05. 2023. u 23:55

PREDSEDNIK Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti izjavio je danas da očekuje da će sporazum o gornjoj granici javnog duga koji je sklopio sa Belom kućom imati podršku većine republikanaca u Predstavničkom domu.

КОНГРЕСМЕН МАКАРТИ: Већина републиканаца ће подржати споразум о горњој граници јавног дуга

Foto: Profimedia

Mekarti je za "Foks njuz" naveo da je više od 95 odsto republikanaca u Predstavničkom domu veoma uzbuđeno zbog sporazuma, jer uključuje ograničenja plaćanja koja će sprečiti donošenje budućih propisa za povećanja deficita.

Nakon višednevnih pregovora američkog predsednika Džozefa Bajdena i predstavnika republikanske većine u Kongresu postignut je načelni dogovor o maksimalnom javnom zaduživanju u 2024. godini ne računajući javnu potrošnju za potrebe nacionalne odbrane, potvrdio je neimenovani izvor upoznat sa tokom pregovora.

Dogovoreno je da gornja granica javnog duga ne sme biti veća od 31,4 biliona dolara za troškove koji se ne odnosi na sistem nacionalne odbrane, što je približno isti iznos koji važi i za tekuću budžetsku godinu.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozdravio je načelni dogovor i ocenio da je učinjen "važan korak napred" i kompromisno rešenje koje ipak ne odstupa od ključnih prioriteta demokrata.

-Sporazum predstavlja kompromis, što znači da niko nije dobio sve što želi. To je odgovornost upravljanja (državom), rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, sporazum je dobra vest za američki narod jer sprečava katastrofalan razvoj događaja koji je mogao uticati na ekonomsku recesiju, ugroziti penzione fondove i doprineti gašenju miliona radnih mesta.

-Tokom narednog dana naši pregovarački timovi završiće tekst zakona i sporazum će ići pred Predstavnički dom i Senat. Pozivam oba doma da što pre potvrde sporazum, istakao je Bajden.

Dogovor je postignut nakon devedesetominutnog telefonskog razgovora Bajdena i predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Kevina Makartija.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

BORINA SUPRUGA: Dubravka je lepotica koja izbegava da se slika - kraj nje je roker bacio sidro (FOTO)