TURSKA BIRA PREDSEDNIKA: Hoće li Erdogan ući u treću deceniju svoje vladavine

Novosti online

27. 05. 2023. u 16:53

ZAPAD navija na Kemala Kiličdaroglua, istok drži palčeve Redžepu Tajipu Erdoganu, ali ko će od dvojice kandidata dobiti priliku da u narednih pet godina odlučuje o sudbini Turske, sutra, u drugom krugu izbora, odlučuju građani te zemlje.

ТУРСКА БИРА ПРЕДСЕДНИКА: Хоће ли Ердоган ући у трећу деценију своје владавине

Foto: EPA

Da je odluka samo na Turcima, ističe i Erdogan, reagujući na skandalozne naslove medija poput britanskog "Ekonomista" u kojima se širi kampanja protiv njega naslovima : "Spasimo demokratiju", i "Erdogan mora da ode".

 - Nećete vi sa Zapada odlučivati, već će moja nacija odlučiti o tome - ističe turski lider.

Dosadašnji predsednik Turske uspeo je da u prvoj rundi ostvari prednost koja bi sutra mogla pokazati kao ključna, budući da njegov izazivač kome su (zapadne) ankete predviđale ubedljivu pobedu nije uspeo da "dobaci" do Erdoganove popularnosti, odnosno izbornog rezultata od oko 49, 5 odsto glasova.

Šta kažu prognoze?

Da Ergogana čeka još jedan mandat, pokazuju i trenutna predizborna istraživanja, koja prognoziraju da će dosadašnji predsednik Kiličdaroglua nadmašiti za najmanje pet procenata glasova. U prilog takvim anketama ide i činjenica da je trećeplasirani u prvom krugu izbora, Sinan Ogan, koji je osvojio oko pet odsto podrške, u drugoj rundi podržati sadašnjeg lidera.

 - Predsednik Tajip Erdogan pobio je prognoze o svojoj političkoj propasti na izborima u Turskoj, okupivši glasače snažnom mešavinom verskog konzervativizma i nacionalizma koji će u nedelju njegovu vladavinu uvesti u treću deceniju. Erdogan za to prvo mora da pobedi Kemala Kiličdaroglua u drugom krugu – ali zalet mu je sve veći od kako je sa solidnim vođstvom izašao iz prvog kruga, dok i analitičari u potpunosti očekuju njegovu pobedu - predvideo je uoči druge runde Rojters.

Da je "čista" pobeda najbolja opcija za mir u toj državi, pokazuje i Kiličdarogluova nedavna najava da neće rezultate prihvatiti u duhu fer pleja.

On je, naime, rekao da ne namerava da preda zemlju aktuelnom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu, nazvavši ga lažnim kandidatom i orijentisanim na Rusiju. Moskvu je optužio da se meša u održavanje izbora u toj zemlji.

Da turska opozicija neće tako lako prihvatiti izbornu volju građana, vidi se i iz toga što je nakon prvog kruga, na više hiljada izbornih mesta podnela pritužbe protiv navodnih nepravilnosti budući da je aktuelni predsednik Redžep Tajiip Erdogan na glasanju ostvario rezultat bolji od očekivanog.

(RT)

BONUS VIDEO:

SPREMNI ZA EVAKUACIJU: Budi se vulkan Popokatepetl

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega