"BRIKS - KAMEN TEMELJAC NOVOG SVETSKOG PORETKA" Patrušev otkrio zadatak najmoćnije grupe zemalja

Novosti online

24. 05. 2023. u 18:52

BRIKS ima zadatak da postane ključni faktor pravednijeg svetskog poretka, rekao je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev na sastanku šefova delegacija zemalja članica BRIKS-a koji je održan na marginama Međunarodnog sastanka o bezbednosti pod pokroviteljstvom Saveta bezbednosti RF.

БРИКС - КАМЕН ТЕМЕЉАЦ НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА Патрушев открио задатак најмоћније групе земаља

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Na sastanku je naglašena značajna uloga BRIKS-a u traženju efikasnih rešenja za globalne probleme. Učesnici sastanka su govorili o izgledima saradnje 'petorke' u oblasti energetske bezbednosti, antiterorističkih aktivnosti, koordinacije pristupa u oblasti suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma - navodi se u saopštenju pres-službe Saveta bezbednosti RF.

Patrušev je rekao da je "važno da se iskoristi potencijal udruženja za smanjenje međunarodne konfrontacije, traženje razumne ravnoteže interesa i rešavanje hitnih problema".

- BRIKS ima zadatak da postane ključni element pravednijeg svetskog poretka, da podrži težnje zemalja u razvoju za puno učešće u strukturama globalnog upravljanja - rekao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija pozdravlja uspešan početak južnoafričkog predsedavanja BRIKS-om.

- Podržavamo dalje unapređenje  strateškog partnerstva 'petorke' u svim ključnim oblastima. Spremni smo da našim partnerima u Južnoj Africi pružimo sveobuhvatnu podršku. Nadamo se da će predstojeći julski sastanak visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti poslužiti jačanju sveobuhvatnog petočlanog partnerstva - dodao je Patrušev.

Konkretni predlozi ruske strane o terminu sastanka preneti su partnerima diplomatskim putem.

- Uvereni smo u uspeh Petnaestog samita BRIKS-a u Johanesburgu koji će se održati u periodu od 22. do 24. avgusta ove godine - rezimirao je Patrušev.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)