LIDER RSF U SUDANU PORUČIO: Nećemo se povući pre okončanja puča

Tanjug

22. 05. 2023. u 23:33

SUDANSKE paravojne Snage za brzu podršku, poznate kao RSF, neće se povući "dok ne okončaju vojni udar", poručio je danas njihov lider.

ЛИДЕР РСФ У СУДАНУ ПОРУЧИО: Нећемо се повући пре окончања пуча

Foto: Tanjug/AP photo

Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, to je rekao u audio poruci objavljenoj na Fejsbuku RSF-a, preneo je Rojters.

Audio poruku je RSF je objavio danas, ali nije jasno kada je snimljena.

Sudanska vojska ranije danas je izvela vazdušne udare na položaje rivalske RSF u glavnom gradu Kartumu, s ciljem da zauzme bolje pozicije pre stupanja na snagu jednonedeljnog primirja radi nesmetane isporuke humanitarne pomoći, rekli su građani Kartuma, dodaje Rojters.

Vojska je i u nedelju sprovodila vazdušne udare, ciljajući vozila mobilnih jedinica rivalske frakcije u stambenim područjima Kartuma.

Sukobljene strane su saopštile da će se pridržavati primirja koje će početi večeras u 21.45 po lokalnom vremenu.

Iako borbena dejstva nisu obustavljana tokom ranije dogovaranih prekida vatrenih dejstava, ovo je prvo primirje koje je formalno dogovoreno tokom pregovora.

Sporazum o prekidu vatre uključuje i mehanizam nadzora u koji će biti uključeni predstavnici sudanske vojske i RSF, ali i predstavnici Saudijske Arabije i SAD, posrednika u dogovoru dve sukobljene strane postignutog prošle nedelje u Džedi.

Dogovor je probudio nadu da će se zaustaviti oružani sukobi zbog kojih je skoro 1,1 miliona Sudanaca napustio svoje domove, a više od 250.000 izbeglo u susedne zemlje preteći daljoj destabilizaciji ovog nestabilnog regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)