ZARAĆENE STRANE U SUDANU: Dogovorile novo sedmodnevno primirje

Tanjug

20. 05. 2023. u 23:29

SUDANSKA vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) dogovorili su sedmodnevno humanitarno primirje i prekid vatre, prenosi Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora koja učestvuju u pregovorima.

ЗАРАЋЕНЕ СТРАНЕ У СУДАНУ: Договориле ново седмодневно примирје

Foto Tanjug/AP

Sporazum o primirju stupiće na snagu 48 sati nakon potpisivanja, dodaju izvori britanske agencije.

Zaraćene strane nisu poštovale ranije dogovorene slične prekide vatre.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je danas da je razgovarao sa komandantom sudanske vojske generalom Abdelom Fatahom al-Burhanom o naporima da se postigne još jedan kratkoročni prekid vatre u toj zemlji razorenoj sukobima.

-Razgovarao sam jutros sa sudanskim generalom Burhanom o tekućim pregovorima za postizanje efikasnog kratkoročnog prekida vatre kako bi se olakšala humanitarna pomoć i obnovile osnovne usluge koje su očajnički potrebne Sudanskom narodu, naveo je Blinken na Tviteru.

Vazdušni udari izvršeni su sinoć i jutros u predgrađima Kartuma, glavnog grada Sudana, čime su borbe ušle u šestu sedmicu.

Civili su i dalje blokirani u humanitarnoj krizi, a više od milion ljudi raseljeno je tokom okršaja vojske i paravojnih snaga za brzu podršku.

U Sudanu je došlo do kolapsa reda i zakona, a dve strane se međusobno optužuju za pljačke.

Zalihe hrane, gotovine i osnovnih potrepština brzo se smanjuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024