KINA IM JE I DALJE NAJVEĆA PRETNJA: Sunak u Pekingu vidi najveći izazov za globalnu bezbednost

Tanjug

21. 05. 2023. u 13:27

PREMIJER Velike Britanije Riši Sunak ocenio je danas da Kina predstavlja najveći izazov za globalnu bezbednost i prosperitet, kao i da je jedina "zemlja koja ima i sredstva i nameru da preoblikuje svetski poredak".

КИНА ИМ ЈЕ И ДАЉЕ НАЈВЕЋА ПРЕТЊА: Сунак у Пекингу види највећи изазов за глобалну безбедност

Foto: Shutterstock

On je na kraju samita G7 poručio da će Britanija i druge zemlje G7 težiti zajedničkom pristupu za smanjenje izazova, a ne "razdvajanju", prenosi Skaj njuz.

- Kina predstavlja najveći izazov našeg doba za globalnu bezbednost i prosperitet, oni su sve autoritarniji kod kuće i asertivni u inostranstvu. Ovde se radi o uklanjanju rizika, a ne o razdvajanju - rekao je on.

Na pitanje da pojasni ovu frazu, on je dodao: "Radićemo zajedno dok G7 i druge zemlje budu sigurne da možemo da se oslobodimo rizika i ranjivosti lanaca snabdevanja koje dolaze iz Kine, da preduzmemo korake neophodne da se zaštitimo protiv neprijateljskih ulaganja i to na način koji ne oštećuje ni jednu stranu", rekao je Sunak u razgovoru sa novinarima na kraju samita Grupe sedam zemalja održanog u Japanu.

Kina je u subotu pozvana da izvrši pritisak na Rusiju da okonča svoj rat protiv Ukrajine.

U zajedničkoj izjavi, lideri G7 su naglasili da ne žele da nanesu štetu Kini i da traže "konstruktivne i stabilne odnose" sa Pekingom.

- Pozivamo Kinu da izvrši pritisak na Rusiju da prekine svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije