"BUGARSKA VOJSKA MORA BITI SPREMNA ZA KONFLIKT NA BALKANU": Karakačanov o teritorijalnim pretenzijama Sofije na Severnu Makedoniju

Novosti online

20. 05. 2023. u 07:43

NACIONALNO pitanje u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji liči na situaciju s kojom su se suočile Rusija i Ukrajina: deljenje jednog naroda, smatra bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov.

БУГАРСКА ВОЈСКА МОРА БИТИ СПРЕМНА ЗА КОНФЛИКТ НА БАЛКАНУ: Каракачанов о територијалним претензијама Софије на Северну Македонију

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Mnogi postavljaju pitanje šta se događa u Ukrajini, zašto Rusi tako postupaju…? Veoma jednostavno. Hajde da mi, Bugari, odgovorimo sebi samima: a zašto mi tako prema Makedoniji? To je isto. Osećanje zajedništva, prevareno osećanje zajedništva, mešanje spolja s ciljem da se podeli jedan narod. Stvaranje novih nacija, pokušaji da se međusobno suprotstave - naveo je Karakačanov.

On je izrazio protivljenje učešću Bugara u borbenim dejstvima izvan granica zemlje kako bi se zadovoljili tuđi interesi. Prema njegovim rečima, bugarska vojska ne bi izdržala učešće u aktuelnom sukobu.

Dodao je da u zemlji moraju biti spremni za konflikt na Balkanu.

- Bugarska vojska treba da bude spremna da čuva svoje granice i svoje nacionalne interese ovde na Balkanu. Jedini rat u koji bih lično krenuo je onaj ako bi se nešto desilo u Severnoj Makedoniji, To su naše teritorije, naši sunarodnici. Druga je stvar što je jedan deo njih ispranih mozgova (Makedonci) - rekao je Karakačanov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!