SUROVO OBEĆANJE ERDOGANOVOG PROTIVNIKA Kiličdaroglu: "Ako me izaberete za predsednika, poslaću sve migrante nazad u njihove zemlje"

Tanjug

18. 05. 2023. u 14:47

PROTIVNIK Redžepa Tajipa Erdogana u predsedničkoj trci u Turskoj Kemal Kiličdaroglu zaoštrio je danas ton prema migrantima, obećavajući da će poslati sve migrante nazad u njihove zemlje kada bude izabran za predsednika u drugom krugu izbora 28. maja.

СУРОВО ОБЕЋАЊЕ ЕРДОГАНОВОГ ПРОТИВНИКА Киличдароглу: Ако ме изаберете за председника, послаћу све мигранте назад у њихове земље

Foto: Profimedia

Obraćajući se članovima svoje stranke u sedištu Republikanske narodne partije (ĆP), Kiličdaroglu je zadržao prkosan ton protiv Erdoganove politike o migracijama, preneo je Rojters.

- Erdogane, namerno ste dozvolili dolazak 10 miliona izbeglica u Tursku - istakao je on.

Čak ste i tursko državljanstvo stavili na prodaju da biste dobili uvezene glasove, rekao je Kiličdaroglu, ne pružajući dokaze.

- Ovde objavljujem: sve izbeglice ću poslati kući kada budem izabran za predsednika, tačka - naglasio je on.

U predizbornoj kampanji, Kiličdaroglu je rekao da planira da pošalje Sirijce koji se nalaze u Turskoj nazad kući u roku od dve godine nakon što sklopi dogovor sa predsednikom Sirije Bašarom el Asadom o njihovoj bezbednosti u koordinaciji sa UN.

Turska je domaćin najvećem broju izbeglica na svetu. U Turskoj se nalazi oko četiri miliona izbeglica, prema zvaničnim podacima.

Kiličdaroglu, kandidat šestostranačke opozicione alijanse, osvojio je 45 odsto podrške na izborima održanim u nedelju, dok je Erdogan dobio 49,5 odsto glasova, što je malo manje od većine potrebne da se izbegne održavanje drugog kruga glasanja.

BONUS VIDEO: VODA DO GUŠE - Novi snimci katastrofalnih poplava u italijanskoj regiji Emilija-Romanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)