NEĆE BITI UKRAJINSKE OFANZIVE, TO JE LAŽ: Lukašenko - To je bezumlje

Novosti Onlajn

18. 05. 2023. u 12:21

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je danas da neće biti nikakve ukrajinske "ofanzive". Takve izjave i medijske natpise on je nazvao bezumljem i do sada najvećom dezinformacijom koja treba da izazove još veću eskalaciju situacije i da Ukrajince još više podstakne na konfrontaciju.

НЕЋЕ БИТИ УКРАЈИНСКЕ ОФАНЗИВЕ, ТО ЈЕ ЛАЖ: Лукашенко - То је безумље

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

- Nikakve ofanzive, po mom mišljenju, nema i ne može biti. To je prosto bezumlje. Jedan na petoricu da se bori na frontu - pa to je bezumlje! Ne, ali treba izvršiti pritisak, treba podstaći Ukrajince da nastave borbu pa da se svi zajedno udavimo u tom sukobu - rekao je Lukašenko na današnjoj sednici Parlamentarne skupštine ODKB-a u Minsku.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se ponovo sedne za pregovarački sto i sastavi novi dogovor "kako bi se rat zaustavio", a ne da se razgovor nastavlja na osnovu dokumenata koji su ranije bili na stolu. Ipak, kako je kazao, svi uslovi koje je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izneo, kako bi navodno došlo do pregovora sa Moskvom, plasiraju se zbog toga što on, zapravo, ne želi da sedne za pregovarački sto.

Dogovor koji je ležao na stolu u Minsku prošle godine, kada je došlo do razgovora kijevskog režima i Kremlja, "apsolutno nije išao u korist Rusije, ali se Rusija sa njim složila, što možda i ne znaju svi ljudi", rekao je predsednik danas, osvrnuvši se na prethodne pokušaje da dođe do mira. 

- U Belorusiji su prošle tri runde pregovora. Ali onda se Zelenskom nešto nije svidelo i otišli su u Tursku. Dobro, hajde neka bude Turska. Na sto je stavljen nacrt dogovora. Kada bi ga Rusija danas čitala, poludeli bi. On apsolutno nije išao u korist Rusije. Ali Rusija se ipak složila sa njim kako bi se sukob završio - objasnio je on.

Širenje NATO-a predstavlja opasnost

Širenje NATO-a, ulazak u Finske u Alijansu i planovi Švedske da uradi to isto dovode svet u situaciju koja je vrlo blizu izbijanja globalnog konflikta, ocenio je Lukašenko, upozorivši da se Alijansa sve više približava granicama ODKB-a.

Kako je rekao, pojedine zemlje već su postale "poligon za uništenje starog i proveru novog zapadnog oružja", a organizacija aktivno sprovodi i različite vojne vežbe na zapadnim granicama ODKB-a. Zapad, kako je kazao, i ne krije da se sprema za rat i da radi na eskalaciji sukoba u Ukrajini, koja je postalo glavno bojno polje.

- Moramo usmeriti svoje napore da dođe do stvaranja novog sistema međunarodnih odnosa, koji će se zasnivati na opštepriznatim normama i međunarodnom pravu, a ne na pravilima koje nam nameću sa Zapada. Multipolarnost je najbolja opcija za razvoj celog sveta - rekao je on.

Lukašenko je skrenuo pažnju i da Ujedinjene nacije i OEBS "postaju institucije koje vrše pritisak i izazivaju konfrontaciju" pod uticajem Zapada, umesto da doprinose miru.

- Ako je OEBS zaista Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, ako se u Evropi razbuktava ovaj konflikt, pa valjda je vreme da se prosto svi skupimo na najvišem nivou, da pogledamo jedni na druge i da donesemo neke odluke. Ili barem da porazgovaramo, ako već ne možemo da dođemo do odluka. Rusi i mi smo mnogo puta predlagali: hajde da se vidimo, da prodiskutujemo o problemima, još i pre Specijalne vojne operacije - podvukao je predsednik, nakon čega je dodao da je iz Evrope usledio odgovor da nije potrebno da dođe ni do kakvog razgovora. 

"To znači da je potrebno samo jedno - rat. I oni rade sve kako bi i nas priključili tom ratu, da ga razbukte".

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)