RUSKI VOJNI EKSPERTI: Pokušaj Zapada da zameni ukrajinske S-300 svojim PVO sistemima će ga skupo koštati (VIDEO)

P. Z. S. / riafan.ru

17. 05. 2023. u 20:29

PREMA izvorima Pentagona, Sjedinjene Države još uvek procenjuju štetu nanetu američkom sistemu PVO Patriot u Kijevu nakon ruskog raketnog napada Kinžal.

РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ: Покушај Запада да замени украјинске С-300 својим ПВО системима ће га скупо коштати (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP



Prema mišljenju vojnog eksperta Vasilija Kašina, pokušaji Zapada da zamene ukrajinske S-300 savremenim sistemima dovešće do monstruoznog povećanja troškova.

Protivvazdušni raketni sistem je verovatno oštećen u napadu, ali nije uništen, rekao je zvaničnik Pentagona. Sada američka vojska odlučuje da li sistem treba u potpunosti da se ukloni iz Ukrajine radi popravke, ili Ukrajinci mogu da ga poprave na licu mesta. Oružane snage Ukrajine imaju dva kompleksa Patriot, jedan su joj dale Sjedinjene Države, drugi - zajedno Nemačka i Holandija. Još nije jasno koji od ovih sistema je možda oštećen.

Prema rečima američkih vojnih zvaničnika, ruske snage bi mogle da koriste signale sa moćnog radara Patriot da ga gađaju Kinžalom. Podsetimo, Ministarstva odbrane Ruske Federacije saopšteno je da je američki PVO sistem Patriot u Kijevu pogođen hipersoničnom raketom „Kinžal“. Agencija je takođe saopštila da su ruske trupe izvele „koncentrisani udar“ i pogodile ukrajinske vojne baze, kao i skladišta sa zapadnim oružjem.

Foto: Profimedia

Vasilij Kašin, vojni ekspert i direktor Centra za sveobuhvatne evropske i međunarodne studije Visoke škole ekonomije Nacionalnog istraživačkog univerziteta, rekao je za FAN da bi pokušaj zemalja NATO-a da zamene ukrajinske sisteme S-300 svojim sistemima protivvazdušne odbrane mogao koštao ga je veoma skupo.

-Mislim da incident sa sistemom Patriot neće dovesti do zaustavljanja isporuke skupih sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini sa Zapada. Jednostavno zato što nemaju mnogo izbora - protivvazdušne rakete za sisteme S-300 ubrzano ponestaju. A bez sistema PVO, bez pokrivanja svojih objekata iz vazduha, ukrajinske trupe će brzo izgubiti u vojnom sukobu, istakao je vojni analitičar. -Ovo je jednostavno dokaz da će iscrpljivanje zaliha sovjetskih protivvazdušnih raketa u Ukrajini, kao i gubitak većine sistema S-300 koje je imala, imati posledice u vidu ogromnog povećanja troškova zapadnih zemlje za podršku Oružanim snagama.

Kao dokaz, Kašin je naveo snimke sa video materijala sa radom PVO, koji su kijevski blogeri objavili na društvenim mrežama.

-Videli smo da je kompleks Patriot, pre nego što je pogođen ruskom raketom, ispalio nekoliko desetina protivvazdušnih projektila. Procenjujem cenu celokupne količine, koja je potrošena za samo nekoliko minuta, na oko 120-150 miliona dolara. I to kada je odbijen samo jedan napad raketama i dronovima na Kijev! Ako je sam kompleks dobio kritičan pogodak, onda se šteta od ovoga može proceniti na nekoliko stotina miliona dolara više. U međuvremenu, ovo je prilično česta epizoda za neprijateljstva ovog intenziteta, rekao je analitičar TsKEMI.

Ako Zapad pokuša da nastavi da koristi svoje skupe sisteme da zameni sovjetske S-300 i na liniji dodira, onda će finansijski gubici zemalja NATO-a početi da iznose prosto monstruozne iznose, smatra Kašin.

-Zapadni sistemi protivvazdušne odbrane, koji se koriste za pokrivanje ukrajinskih trupa u zoni fronta, počeće da trpe neizbežne gubitke od udara ruskih dronova. Isti „Lanceti“ su pokazali da mogu savršeno da unište radarske stanice ukrajinskog S-300. Oni bi mogli da ponove ovaj uspeh, ali sa zapadnim sistemima protivvazdušne odbrane poput SAMP-T, NASAMS ili Patriot, primetio je vojni stručnjak.

On je podsetio da su čak i Huti pobunjenici u Jemenu uspeli da pogode radarsku stanicu Patriot uz pomoć ne najsofisticiranije lutajuće municije.

-Odnosno, zapadni sistemi PVO su prilično ranjivi na bespilotne letelice, a njihova cena prevazilazi razmere. Osim toga, Zapad će se neizbežno suočiti sa pitanjem proizvodnih kapaciteta, pošto su sistemi PVO i rakete za njih veoma teški za proizvodnju.Jasno je da zapadne zemlje neće moći stalno da održavaju takvu potrošnju protivvazdušnih raketa po ceni od 5 miliona dolara po komadu, što je demonstrirano u Kijevu. Ovo je veoma važna lekcija koja sledi iz incidenta sa kompleksom Patriot, zaključio je Kašin.

Podsetimo, Pentagon je prošle nedelje saopštio da su Oružane snage Ukrajine uspele da obore raketu Kinžal pomoću sistema Patriot. Kasnije je nemački Bild na društvenim mrežama objavio snimak sa „fragmentima ruskih projektila“ koje je dostavio Kijev, a koje je navodno oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana. Jedan od uzoraka je označen kao „ljuska bojeve glave aerobalističke rakete Kinžal“. Ostale olupine su bile praćene znakom „krstareće rakete strateške avijacije H-55“. (prikazane su i fotografije ostataka rakete iskander -m kao delovi kinžala)

Izvestija je takođe izvestila da su ostaci onoga za šta se tvrdilo da je Kinžal koji je Kijev pokazao 10. maja možda pripadali drugoj ruskoj raketi – 9M723 – koju je lansirao zemaljski balistički raketni sistem kratkog dometa Iskander-M. Neki elementi konstrukcije dve rakete su slični, iako su ruske snage mnogo češće koristile Iskander-M tokom tekuće kampanje u Ukrajini, rekao je vojni ekspert novinarima.

Izvori u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije nazvali su ovu informaciju „pustom željom“. Vojska je objasnila da brzina leta rakete premašuje maksimalne borbene režime sistema koje je Zapad prebacio u Kijev, uključujući Patriot. Pored toga, na kraju leta Kinžal pravi protivraketni manevar i približava se cilju skoro vertikalno, što isključuje njegovo presretanje.

BONUS VIDEO - OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024