BELA KUĆA OPTIMISTIČNA, MAKARTI BAŠ I NIJE: Pregovori oko rešavanja problema američkog duga

Tanjug

17. 05. 2023. u 00:39

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden optimista je u pogledu izgleda za rešavanje problema oko javnog duga zemlje, ali veruje da u ovoj oblasti ima "mnogo posla" na nizu složenih pitanja, saopštila je Bela kuća posle nove runde razgovora između šefa države i lidera Kongresa.

БЕЛА КУЋА ОПТИМИСТИЧНА, МАКАРТИ БАШ И НИЈЕ: Преговори око решавања проблема америчког дуга

Foto Tanjut/AP

-Predsednik je naglasio da, iako ima još mnogo posla oko niza složenih pitanja, on je optimista u pogledu izgleda za postizanje odgovornog dvostranačkog sporazuma o budžetu ako obe strane pregovaraju u dobroj veri i priznaju da nijedna neće postići punu implementaciju svojih zahteva, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Kako je saopštila američka administracija, Bajden je naložio predstavnicima stranaka da nastave da održavaju svakodnevne sastanke o nerešenim aspektima problema oko javnog duga.

-Predsednik je rekao da bi želeo da ponovo kontaktira sa liderima Kongresa kasnije ove nedelje telefonom, kao i da se sastane sa njima po povratku iz inostranstva, saopštila je Bela kuća.

Bajden ove nedelje odlazi u posetu Japanu gde će se održati samit lidera zemalja G7.

Makarti: Potrebni dodatni pregovori o podizanju gornje granice duga

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti izjavio je posle današnjeg sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom da su potrebni dodatni pregovori o podizanju limita duga američke vlade.

Prema njegovim rečima, Bela kuća i Kongres su još daleko od prevazilaženja razlika oko podizanja gornje granice nacionalnog duga i sprečavanja ekonomskog kraha, prenosi Rojters.

-Još uvek smo veoma udaljeni, rekao je Makarti novinarima posle drugog sastanka koji je Bajden održao u Beloj kući sa liderima Kongresa.

Makarti je rekao da je jedan od glavnih ishoda sastanka to što su se on i Bajden dogovorili da imenuju pregovarače koji će raditi na postizanju kompromisa.

Istovremeno, dodao je da vidi priliku da se dogovor postigne pre kraja nedelje.

Prema proračunima Ministarstva finansija, SAD u junu neće moći u potpunosti da servisiraju svoje obaveze ako Kongres ne odobri proširenje limita zaduživanja.

Republikanska opozicija, koja kontroliše Predstavnički dom, vezuje proširenje ograničenja zaduživanja za odobravanje programa smanjenja budžeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)