RAT U UKRAJINI: Vagner napreduje, bokovi kod Bahmuta se tresu; Ruske snage prešle reku Oskol, zauzeta Masjutovka (FOTO/VIDEO)

Novosti online

15. 05. 2023. u 07:25 >> 01:57

RAT u Ukrajini danas je ušao u 445. dan. Najžešće borbe i dalje se vode u Bahmutu, gde su Ukrajinci poslednjih dana ostvarili umereno napredovanje. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski stigao je sinoć u Pariz, gde ga je francuski kolega Emanuel Makron obavestio da će Ukrajini narednih nedelja biti isporučeno više desetina oklopnih vozila i lakih tenkova.

РАТ У УКРАЈИНИ: Вагнер напредује, бокови код Бахмута се тресу; Руске снаге прешле реку Оскол, заузета Масјутовка (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Radikalni zahtevi Olene Zelenskaje

Supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska izjavila je danas da će Ukrajina biti zadovoljna samo mirom koji će proisteći iz pobede Kijeva.

-Nemoguće je rukovati se sa onima koji su vam pobili rođake i komšije. Ne možete da sednete za pregovarački sto sa ubicom koji se ne kaje, rekla je supruga Vladimira Zelenskog za južnokorejsku agenciju Jonhap.

Foto: EPA

Dodala je da Rusija mora da odgovara za zločine počinjene u Ukrajini.

-Znamo iz istorije šta se dešava kada agresor nije kažnje. Svi treba da budu zainteresovani da ga zaustave. To je isto kao da zaustavite ulični zločin pre nego što dođe do vaše ulice, navela je Zelenska.

Ona je apelovala na "radikalniju" podršku borbi njene zemlje protiv ruske agresije, za koju je rekla da utiče na budućnost čitavog sveta.

Vagner napreduje bokovi kod Bahmuta se tresu (VIDEO)

PMC „Vagner“ je zauzeo tokom dana i 9. neboder pretvoren u tvrđavu u utvrđenom području „Gnezdo“ na zapadu Bahmuta, VSU je ostalo 11 visokih zgrada, kazao je Jevgenij Prigožin.

Takođe je naveo da je VSU ponovo bio uspešan u kontraofanzivi na bokovima Bahmuta.

-Sa prve linije dolaze dobre i loše vesti. Nakon moje prve objave, zauzeta je još jedna višespratnica. A bokovi se polako ruše. Ali to nije kritično i ne sprečava Vagner PMC jedinicu da ide napred.

-Danas su jedinice Vagner PMC napredovale do 220 metara, zauzele površinu od 105.000 kvadratnih metara, kazao je šef “Vagnera” Jevgenij Prigožin.

On je istakao i da je pod kontrolom VSU ostalo još 1,59 kvadratnih kilometara.

POGLEDAJTE - Još jedna žrtva lanceta - VBR Buran (VIDEO)

Ukrajinski raketni sistemi "Buran" (analogni Uraganu) uništen je udarom bespilotne letelice Lancet, dron kamikaza uz detonacije pojektila.

Ruska vojska zauzela Masjutovku u oblasti Harkov

Jurišne grupe Zapadnog vojnog okruga zauzele su Masjutovku kod Dvurečnoja u pravcu Kupjanska. Samo selo se nalazi u niziji i pretvoreno je u ruševine, ali se VSU ukopao u njih i na obližnje visove sa druge strane reke Oskol, kontrolišući niziju artiljerijskom i mitraljeskom vatrom.

U napadu na tvrđavu učestvovali su vojnici čete "Z", bivši zatvorenici. Njih 5 prešlo je reku Oskol i bacilo granate na tvrđavu, rekao je Romanov.

Tako su momci zauzeli uporište i držali ga sve dok pešadija nije ušla u Masjutovku i okolinu.

Borci Oružanih snaga Ukrajine pokušali su u kontranapad, ali bezuspešno.

Postojao je i snimak na kojem se vidi kako su vojnici 6. armije Zapadnog vojnog okruga isterali Oružane snage Ukrajine iz oblasti Masjutovka (regija Harkov), uklj. uz pomoć kvadrokoptera, javila je Obaveštajna agencija.

Tako, naši sada imaju uporište iza Masjutovke - na drugoj strani reke Oskol.


Makron: Obuka ukrajinskih vojnika može da počne odmah

Francuska bi mogla da počne da obučava ukrajinske pilote „već sada“, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron za TV TF1.

On, istovremeno, nije potvrdio da je Francuska spremna da isporuči Ukrajini vojne avione, istakavši da to ostaje „teoretski razgovor“.

-Trenutno su obuka i remont već dostavljenog oružja glavni zadaci. Francuska će nastaviti da šalje Kijevu municiju i vrši remont već poslatog naoružanja, poručio je Makron.

 

Foto: Jutjub/Military Archive

Brazil spreman da se pridruži zemljama koje teže rešavanju krize u Ukrajini

Brazil je spreman da se pridruži zemljama koje kontaktiraju sa sukobljenim stranama u ukrajini radi rešavanja krize i insistira na pregovorima Moskve i Kijeva, izjavio je šef brazilske diplomatije Mauro Viejru.

-Insistiramo na tome da je neophodno sesti i pregovarati. Spremni smo da se pridružimo drugim zemljama koje su bile u kontaktu s obe strane i da promovišemo neki vid razgovora koji će dovesti do prekida vatre i do mirovnih pregovora, rekao je Viejru američkom televizijskom kanalu Si-En-En.

Foto: EPA

Brazilski ministar je, takođe, naveo da ta zemlja ne pokušava da huška Rusiju i Ukrajinu jednu protiv druge, već da pokušava da ih ubedi da je neophodno da pregovaraju.

Predsednik Brazila Luis Inasiju Lula da Silva izjavio je ranije da SAD i Evropa moraju da počnu da razgovaraju o rešavanju krize u Ukrajini, umesto što pojačavaju sukob.

Poljska će nastaviti da oduzima nekretnine ruske ambasade

Poljska „će raditi“ na zapleni sledećih zgrada ruske ambasade, izjavio je premijer zemlje Mateuš Moravjecki za TV „Polsat“.

-Skoro je kao rezultat uspešnih akcija oduzeta (od ambasade Rusije) jedna od zgrada na teritoriji Varšave. Radićemo na zapleni narednih, poručio je premijer.

Foto: Printskrin Youtube

SAD ne planiraju isporuku raketa dalekog dometa Kijevu

SAD i dalje ne planiraju da predaju Ukrajini operativno-taktičke rakete ATACMS, bez obzira na saopštenja o isporukama britanskih raketa „Storm šedou“ Kijevu, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Foto: Printskrin MO Rusije

 

SAD pozivaju Ukrajinu na religioznu toleranciju

Diplomatija SAD poziva vlasti Ukrajine da pokažu trpeljivost u vezi s duhovnim pitanjima i da traže mirna rešenja za sporove o crkvenoj imovini, navedeno je u izveštaju Stejt departmenta o međunarodnoj religioznoj slobodi.

Foto printskrin telegram sputniksrbija

U odeljku dokumenta posvećenom Ukrajini spominje se sukob raskolničke „Pravoslavne crkve Ukrajine“ i kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u kontekstu ruske specijalne vojne operacije.

Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini

Vazdušna uzbuna objavljena je na teritoriji cele Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Prethodno je saopšteno da je uzbuna proglašena u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva.

Zelenski: Treba nam još vremena za kontraofanzivu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je Ukrajini potrebno još malo vremena za kontraofanzivu.

-„Zaista nam treba vremena, ne mnogo. Bićemo spremni kroz neko vreme. Ne mogu da vam saopštim detalje. Moramo da se spremamo, rekao je Zelenski tokom posete Velikoj Britaniji.

Foto Tanjug/AP

Beloruske PVO snage u prvom stepenu borbene gotovosti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom posete Centralnog komandnog pukta Vojno-vazduhoplovnih snaga i jedinica protivvazduhoplovne odbrane Belorusije dobio je izveštaj da su PVO snage te zemlje u subotu prebačene u prvi stepen borbene gotovosti, prenosi beloruska državna agencija Belta.

Arhiva

Kuleba: Zelenski po Evropi prikuplja oružje za kontraofanzivu

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom turneje po evropskim prestonicama prikuplja oružje za kontraofanzivu.

Foto Tanjug/AP

UN: Pregovori o prehrambenom sporazumu biće nastavljeni ubrzo

Pregovori o prehrambenom sporazumu biće nastavljeni u najskorije vreme, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zamenik generalnog sekretara za humanitarna pitanja Martin Grifits.

Brod "Razoni" uplovio u Sirijsku luku, Foto AP

Prema njegovim rečima, paralelno sa intenzivnim razmatranjima crnomorske inicijative, šef Konferencije UN za trgovinu i razvoj (UNKTAD) Rebeka Grin i njen tim nastavili su da pružaju široku podršku konkretnim rezultatima u okviru Memoranduma o uzajamnom razumevanju za podršku izvoza ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva.

Ranije je dobro obavešteni izvor izjavio za Sputnjik da ove nedelje u Istanbulu nisu planirani novi pregovori povodom produženja prehrambenog sporazuma, koji ističe 18. maja.

 

Nemačka šalje Kijevu dodatna četiri PVO sistema „Iris-T“

Nemačka će u okviru novog paketa pomoći poslati četiri dodatna sistema protivvazduhoplovne odbrane „Iris-T“ u Ukrajinnu, saopštila je u ponedeljak predstavnica Ministarstva odbrane Nemačka Nadin Kriger.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Dva rudnika u DNR ostala bez struje zbog granatiranja, počela evakuacija rudara

Dva preduzeća za proizvodnju uglja u Donjeckoj Narodnoj Republici, uključujući rudnik „Zasjadko“, ostala su bez struje zbog granatiranja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike DNR na Telegram kanalu.

Dodaje se da je preduzeta evakuacija rudara, povređenih nema. Takođe se ističe da su stručnjaci energopreduzeća već počeli popravku oštećenja.

U najskorije vreme, nakon što budu sprovedena neophodna priključenja, biće obnovljeno napajanje potrošača električnom energijom.

RIA Novosti: U eksploziji u centru Luganska povređen Igor Kornet

Tokom eksplozije u centru Luganska povređen je vršilac dužnosti načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova LNR Igor Kornet, rekao je za RIA Novosti izvor iz policije.

Rusi tvrde: Oborili smo Storm šedou

Ministarstvo odbrane Rusije je u dnevnom izveštaju izvestilo da su ruske PVO snage prvi put oborile krstareću raketu Storm šedou.

- Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su sedam antiradarskih projektila HARM, jednu krstareću raketu velikog dometa Storm šedou i deset raketa HIMARS - tvrde iz ruskog ministarstva.

Pušilin: Ukrajinci pojačali napade duž linije kontakta

Ukrajinske trupe pojačale su napade duž cele linije kontakta, rekao je vršilac dužnosti predsednika Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin u eteru TV kanala Rusija 24.

- Ovo još nije kontraofanziva o kojoj se mnogo priča. Vidimo da neprijatelj pokušava da sondira naše položaje, pokušava da izvrši borbeno izviđanje u nekim oblastima - tvrdi on.

Pušilin ističe da su se vlasti DNR pripremale za takav razvoj događaja, da se situacija u nekim oblastima zakomplikovala, ali je generalno pod kontrolom.

Govoreći o situaciji u Bahmutu, Pušilin tvrdi da tu "apsolutno ima poboljšanja".

Sunak objavio fotku zagrljaja sa Zelenskim

Britanski premijer Riši Sunak objavio je na svom Tviter fotografiju koja prikazuje zagrljaj s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

- Dobrodošao natrag - piše u tvitu Rišija Sunaka.

Britanija: Šaljemo stotine borbenih dronova velikog dometa u Ukrajinu

Britanija će poslati stotine novih borbenih dronova velikog dometa u Ukrajinu. Domet bespilotnih letelica namenjenih za napade na neprijateljske ciljeve je veći od 200 kilometara, saopštila je jutros britanska vlada nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski stigao u London na razgovore sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom.

- Premijer će danas potvrditi dodatne isporuke stotina raketa protivvazdušne odbrane i dodatnih dronova, uključujući stotine novih borbenih dronova velikog dometa sa dometom većim od 200 kilometara - navodi se u saopštenju britanske vlade koje je preneo Rojters.

Snimak napada na Lugansk

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci eksplozija u Lugansku. Dok jedni tvrde da je meta napada bila bivša Vazduhoplovna škola za navigatore, drugi tvrde da je meta bila železnička stanica.

Vašington post: Prigožin nudio Ukrajincima da otkrije ruske položaje

Šef paravojne plaćeničke organizacije Vagner Jevgenij Prigožin ponudio se ukrajinskoj vladi da joj otkrije položaje ruskih trupa, objavio je u nedelju američki dnevnik Vašington post, pozivajući se na procurela dokumenta američke obaveštajne službe.

U izveštaju američkog dnevnika se podseća da su pripadnici Vagnera predvodili krvavu bitku za Bahmut.

Foto Tanjug/AP

 

Međutim, kako prenosi Vašington post, Prigožin je u januaru, u zamenu za neometano povlačenje svojih snaga sa ratišta u tom gradu, ponudio ukrajinskoj obaveštajnoj službi da otkrije položaje ruskih snaga, ali Ukrajina je navodno odbila tu ponudu, prenosi Rojters.

Vašington post tvrdi da je Prigožinova ponuda stigla preko njegovih kontakata sa ukrajinskom obaveštajnom službom.

General Sirski: Nastavlja se napredovanje u Bahmutu

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine general Aleksandar Sirski izjavio je da je napredovanje ukrajinskih snaga u pravcu Bahmuta prvi uspeh ofanzivnih operacija u toku operacije odbrane Bahmuta.

Sirski je istakao da je to samo delimičan uspeh i da se operacija odbrane Bahmuta nastavlja, objavilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine na svom Telegram nalogu. 

Prema rečima Sirskog, sve odluke neophodne za odbranu su donete i svi mogući scenariji su razrađeni sa komandantima na borbenoj liniji, prenosi Interfaks Ukrajina.

- Poslednjih nekoliko dana pokazalo je da možemo da idemo napred i uništimo neprijatelja čak i u ovako izuzetno teškim uslovima. Borimo se sa manje resursa od neprijatelja. Istovremeno, uspevamo da pokvarimo njegove planove - naveo je Sirski.

Zelenski danas stiže u Britaniju, sastaće se sa Sunakom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski najavio je na društvenim mrežama da će danas posetiti London, gde će se sastati sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom.

- Danas - London. Velika Britanija je lider kada je u pitanju proširenje naših kapaciteta na kopnu i u vazduhu. Ta saradnja će se nastaviti i danas. Sastaću se sa svojim prijateljem Rišijem. Vodićemo znalačke pregovore licem u lice, ali i preko delegacija - najavio je Zelenski na društvenim mrežama.

Specijalni kineski izaslanik na turneji u Rusiji i Ukrajini

Specijalni kineski izaslanik Li Hui započeće danas turneju po Ukrajini, Rusiji i EU tokom koje će razgovorati o "političkom rešenju" ukrajinske krize.

Li Hui, specijalni zvaničnog Pekinga za evroazijska pitanja i bivši ambasador u Rusiji, posetiće i Poljsku, Francusku i Nemačka tokom svog višednevnog putovanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, bez informacija o detaljnom rasporedu poseta, prenosi Rojters.

- Ova turneja svedoči o naporima Kine da promoviše mirovne pregovore i u potpunosti demonstrira čvrstu posvećenost Kine miru - izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnom, dnevnom brifingu za novinare.

Li je najviši kineski zvaničnik koji će posetiti Ukrajinu od izbijanja sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine.

IPR o ruskim napadima

Nedavni ruski napadi dronovima i projektilima verovatno imaju za cilj da poremete kontraofanzivne operacije Ukrajine, saopštili su iz američke analitičke kuće "Institut za proučavanje rata".

Nedavni udari bili su usmereni na Kijev i "navodne ukrajinske vojne industrijske i logističke objekte u dubokoj pozadini".

Izbor ciljeva, u kombinaciji sa upotrebom bespilotnih letelica "šahed" za nadjačavanje ukrajinske protivvazdušne odbrane, sugeriše da je kontraofanzivna sposobnost meta nove ruske vazdušne kampanje.

- Navodne mete i ograničena priroda ove kampanje ukazuju na to da su ruske snage zabrinute za trenutne ukrajinske sposobnosti da pokrenu kontraofanzivne operacije, iako smanjena efikasnost ovih udara verovatno neće značajno ograničiti ukrajinske sposobnosti - navodi se u izveštaju.

Dejstvo ruskog "smerča"

Pogođen Lugansk

Dva projektila pala su nedaleko od železničke stanice u Lugansku, saopštio je bivši ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

Francuzi šalju Ukrajini i AMX-10RC

Francuska će u narednih nekoliko nedelja poslati Ukrajini više desetina oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući savremena borbena vozila AMX-10RC, navodi se u zajedničkom saopštenje izdatom nakon razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Posle radne večere dvojice lidera koja je trajala više od tri sata, francuski predsednik je ukazao da zvanični Pariz usmerava svoje napore da podrži sposobnosti protivvazdušne odbrane ukrajinskih snaga, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Poseta Parizu bila je deo turneje ukrajinskog lidera u nekoliko ključnih evropskih savezničkih zemalja tokom koje je Zelenski nastojao da prikupi dodatnu vojnu i finansijsku pomoć uoči očekivane ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga.

BONUS VIDEO: TRENUTAK PADA HELIKOPTERA - U regionu Brjanska srušile se četiri letelice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024