PLANIRAJU DA ZAPLAŠE MOSKVU: NATO u "Prolećnoj oluji" vežba kako da se brani od Rusije

Novosti online

13. 05. 2023. u 17:44

TAPA je najveća vojna baza u Estoniji i jedna od najbližih ruskoj granici od svih članica NATO-a.

ПЛАНИРАЈУ ДА ЗАПЛАШЕ МОСКВУ: НАТО у Пролећној олуји вежба како да се брани од Русије

NATO Foto AP

Poslednjih dana je postala stecište estonskih, britanskih, francuskih i drugih snaga Alijanse uoči masovne vojne vežbe u kojoj učestvuje 14.000 vojnika iz 11 zemalja, piše "Forin polisi".

Vežba pod imenom "Prolećna oluja" ima za cilj da testira zajednički odgovor NATO saveznika u slučaju bilo kakvog vojnog upada iz Rusije.

NATO je od početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini učinio mnogo da se razmrda i vrati svom starom poslu kolektivne odbrane, u stilu Hladnog rata, ali to nije ni izbliza dovoljno da ublaži nervozu članica koje se nalaze na istočnom krilu Alijanse, ocenjuje isti izvor.

Foto: Printskrin/Jutjub/MIL3010

Jedan od glavnih metoda za odvraćanje, barem se tako nadaju saveznici u NATO-u, jeste izvođenje vežbi poput "Prolećne oluje".

-Rusija razume samo jednu stvar, a to je moć. Moraju da nas vide sa našim saveznicima, da smo spremni za borbu od prvog trenutka, rekao je jedan vojni oficir, prenosi "Forin polisi".

Ujedinjeno Kraljevstvo šalje jurišne helikoptere "vajldket" i "apač" u Estoniju da učestvuju u "Prolećnoj oluji", dok je Francuska poslala oklopna borbena vozila AMKS-10 RC i samohodne haubice "Cezar".

“Prolećna oluja" je jedna od desetina velikih vojnih vežbi koje su NATO zemlje organizovale kako bi pokazale vojnu moć Rusiji. Od prošlog februara, veličina i obim vojnih vežbi se povećao.

Od maja do septembra ove godine planirano je 18 velikih vežbi u NATO članicama, prema podacima njihovog vojnog štaba, a neki uključuju i učešće na hiljade vojnika.

Ujedinjeno Kraljevstvo predvodi NATO trupe stacionirane u Estoniji, zajedno sa snagama Francuske i Danske. Oni se upoznaju sa terenom i smišljaju kako je najbolje braniti male baltičke zemlje ako se dogodi najgori scenario - napad Rusije.

Uprkos tome što se radi o maloj zemlji koja ima svega 1,3 miliona stanovnika, Estonija je povećala potrošnju za odbranu na tri odsto BDP-a do 2024. i nabavljala vrhunsko oružje kao što su sistemi protivvazdušne odbrane i rakete HIMARS.

Iako je Rusija pretrpela značajne gubitke u Ukrajini, njeni vazdušni i pomorski kapaciteti ostaju uglavnom netaknuti, navodi "Forin polisi".

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!