EVROPSKI RABINI SELE SE U MINHEN: Jevrejska konferencija napušta Londo

I. Stanojević

12. 05. 2023. u 16:34

BAVARSKA prestonica Minhen novo je sedište Evropske konferencije rabina. Izbor Nemačke je sam po sebi neobičan, ali činjenica da je u pitanju grad iz kog je Adolf Hitler otpočeo uspon dodatno čudi. Predsednik Evropske rabinske konferencije Pinhas Goldšmit. na pitanje o razlozima preseljenja, kao prvu stvar pominje bezbednost: "Bezbednost je prioritet." Lično, kaže, oseća otvorenost i pristupačnost za jevrejski život u Minhenu.

ЕВРОПСКИ РАБИНИ СЕЛЕ СЕ У МИНХЕН: Јеврејска конференција напушта Лондо

Foto Shutterstock

Bavarski demohrišćanski premijer Markus Zeder (CSU) obećao je finansijsku pomoć u cilju veće zaštite i poručio: "Vaše brige su i naše brige." Zeder s vremena na vreme svraća u minhensku sinagogu, a Šarlote Knobloh (90), predsednica Jevrejske zajednice u Minhenu i Gornjoj Bavarskoj, naziva ga "vernim saveznikom jevrejske zajednice u Bavarskoj i svecem zaštitnikom". Knoblohova ipak podseća na teroristički napad desničara na sinagogu u Haleu 9. oktobra 2019, na jevrejski praznik Jom Kipur. Napadač nije uspeo da probije masivna vrata, ali je upucao dvoje ljudi u blizini.

Konferencija je osnovana 1956. godine i u njoj je oko hiljadu rabina koji žive između Dablina i Vladivostoka. Kako piše "Dojče vele", ugovor bi trebalo da bude potpisan u narednih nekoliko dana, što diže i administrativnu rampu da se rabini, posle 67 godina, presele iz Londona na nemački jug. Renonoviranje startuje odmah i vrata novog sedišta biće otvorena krajem leta.

Odluka je epilog priče s kraja maja 2022. godine. Tada je oko 500 rabina iz više od 40 zemalja prvi put došlo u Minhen. Njihova generalna skupština održana je tako u gradu koji su nacisti slavili kao "prestonicu pokreta". To je, takođe, grad u kom su palestinski teroristi ubili 11 izraelskih sportista na Olimpijskim igrama 1972. godine.

Predsednik Evropske rabinske konferencije Pinhas Goldšmit kaže da je, kada je prvi put čuo za ideju o premeštanju sedišta u Minhen, to za njega bila "zaista ludost". On podseća da je Minhen "grad u kojem je planirana Kristalna noć", 9. novembra 1938. godine, kada je u nemačkom Rajhu oskrnavljeno na stotine jevrejskih bogomolja i ubijeno na desetine Jevreja.

Odluka je doneta u vreme kada jevrejski život u Nemačkoj, uprkos brojnim antisemitskim incidentima, postao sve vidljiviji i uočljivo raznovrsniji. U međuvremenu se u Nemačkoj školuju i hirotonišu liberalni, konzervativni i ortodoksni rabini, koji potom odlaze na rad u brojne evropske zemlje. Goldšmit govori o "hrabrosti novog početka". Za Minhen kaže da je to "jedna od najvećih i najvažnijih jevrejskih zajednica u Nemačkoj".

glosa

Grad iz kog je Adolf Hitler otpočeo uspon

i u kom je ubijeno 11 izraelskih sportista

Kampus i akademija

Krajem juna u Berlinu će biti otvoren "Jevrejski kampus" zajednice Habad, čija izgradnja košta 40 miliona evra. U Frankfurtu na Majni, nedaleko od sajma, u toku je izgradnja "Jevrejske akademije". Ona će, prema rečima direktora Dorona Kizela, biti završena 2024. i otvorena početkom 2025.

Novine za supruge

JEDAN od fokusa rada Centra u Minhenu trebalo bi da bude i mogućnost obrazovanja za supruge rabina. Prošle jeseni započet je program koji se posebno fokusira na žene rabina i njihov doprinos zajednicama. Razmišlja se i o tome da žene dobijaju plate, što do sada nije bio slučaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu