POGINUO NOVINAR AFP ARMAN SOLDIN: Rođen u Sarajevu, stradao u Ukrajini

U ratu u Ukrajini poginuo je novinar francuske agencije Frans pres Arman Soldin (32). Stradao je 9. maja, u mestu Časov Jar, udaljenom petnaestak kilometara od Bahmuta. Soldin je rođen u Sarajevu, a s roditeljima je, kada je imao samo godinu dana, izbegao u Francusku.

ПОГИНУО НОВИНАР АФП АРМАН СОЛДИН: Рођен у Сарајеву, страдао у Украјини

Tviter

Soldin je, obavljajući svoju dužnost video-koordinatora, poginuo posle udara rakete "grad" za koju se ističe da je došla s ruske strane. Fancuski mediji prenose da je potrparol Kremlja Dmitri Peskov izrazio žaljenje zbog smrti novinara i zatražio da se ispitaju uzroci, ističući da ne treba unapred uzimati za gotovo da su Rusi izveli ovaj udar.

Francuski predsednik Emanuel Makron je odao priznanje hrabrosti Armana Soldina koji je od prvih trenutaka konflikta u Ukrajini izveštavao iz ove zemlje i izrazio saučešće porodici, prijateljima i kolegama.

U trenutku pogibije, u utorak popodne, Soldin je s grupom ukrajinskih vojnika bio zajedno sa još četvoro kolega koji su prošli nepovređeni.

Francuska informativna televizija BFMTV ističe da je grupu ukrajinskih vojnika, gde se kao novinar nalazio Soldin, najverovatnije prethodno opazio ruski dron.

Ističe se da je Arman Soldin, početkom maja, pre samo nekoliko dana, opisao i snimio sličnu situaciju, koja je trajala tridesetak sekundi i tada istakao da je čudo što tom prilikom niko nije bio povređen. Ovoga puta, napad je bio fatalan po njega.

U AFP se zaposlio 2015. godine, bio je stažista u birou u Rimu, a zatim radio i iz Londona. "Svi smo u agenciji skrhani", izjavio je direktor AFP Fabris Fris. Kolege Soldina opisuju kao hrabrog novinara, entuzijastu, privrženog svom poslu, dragog i prisnog čoveka.

 Na svom tviter profilu postavio je svoju fotografiju sa mačkom. Na društvenim mrežama podeljena je njegova priča kada je tokom rata u rovu pronašao povređenog ježa, bez oka, koga je poneo sa sobom, nahranio i izlečio. Dao mu je ime Laki.

JEDANAESTA ŽRTVA

"Reporteri bez granica" ističu da je Arman Soldin postao najmanje 11. medijski radnik ubijen u Ukrajini od početka rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)