ANALENA "POPUJE" KINEZIMA: Dobila hladan odgovor usred Berlina

Tanjug

09. 05. 2023. u 16:03

KINA može da igra odlučujuću ulogu u okončanju rata u Ukrajini kao stalna članica Saveta bezbednosti UN ako to bude želela, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok koja se sastala sa kineskim državnim savetnikom i ministrom inostranih poslova Ćinom Gangom u Berlinu.

АНАЛЕНА ПОПУЈЕ КИНЕЗИМА: Добила хладан одговор усред Берлина

Foto: Tanjug

Ćin je rekao da će Kina održavati komunikaciju sa svim stranama u ukrajinskoj krizi kao deo svojih napora da se postigne prekid vatre, preneo je Rojters.

Kina neće "gledati požar sa druge obale" niti "dolivati ulje na vatru", rekao je Ćin na zajedničkoj konferenciji za novinare s Analenom Berbok.

Ćin je kazao da će Kina održavati komunikaciju sa svim stranama, uključujući i Nemačku kako bi što pre došlo do prekida vatre.

Berbokova je navela da Evropska unija radi na načinima da spreči zaobilaženje sankcija uvedenih Rusiji dok pregovara o novom paketu mera.

Upitana o predloženoj crnoj listi za nekoliko kineskih kompanija, Berbokova je istakla da su pregovori u toku, ali da je generalno važno zaustaviti zaobilaženje sankcija.

Ćin je, sa druge strane, rekao da se zvanični Peking čvrsto protivi tome što pojedine zemlje koriste svoje "takozvane zakone" kako bi nametnule jednostrane sankcije drugim zemljama, uključujući Kinu.

- Kina će odgovoriti i odlučno će zaštititi legitimna prava i interese kineskih preduzeća - poručio je on.

Ćin je izjavio da kineski ministar finansija Liu Kun nije mogao da se sastane sa nemačkim ministrom finansija Kristijanom Lindnerom iz razloga vezanih za raspored, ali je pozvao nemačkog ministra da poseti Kinu.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner neće otputovati u Peking pošto je njegov kineski kolega Liu Kun, sa kojim je trebalo da se sastane u sredu, otkazao susret u poslednjem trenutku.

Prema saopštenju nemačkog Ministarstva finansija, Liu Kun je neočekivano otkazao sastanak u sredu samo dva dana pre nego što je trebalo da bude održan, preneo je Euraktiv.

- Kinesko ministarstvo finansija zatražilo je tokom vikenda da razgovori dvojice ministara planirani za 10. maj budu odloženi iz razloga vezanih za raspored - rekli su za nemački list "Velt", dodajući da kineska strana nije dala drugo objašnjenje, što je izazvalo spekulacije o pravom razlogu otkazivanja.

BONUS VIDEO: DRONOVI IZNAD KREMLjA - Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)