NEMAČKA I DAN POBEDE : Brojne antifašističke manifestacije

I. Stanojević

09. 05. 2023. u 15:37

U Nemačkoj su za danas planirani i brojni događaji. Prema podacima policije, samo u Berlinu, registrovano je više desetina prijavljenih antifašističkih manifestacija. Organizatori očekuju oko 1.300 učesnika, a angažovano na stotine policajaca. Kao jedna od žarišnih tačaka u policijskim izveštajima pominjao se lift u čast palim sovjetskim vojnicima tokom Drugog svetskog rata.

НЕМАЧКА И ДАН ПОБЕДЕ : Бројне антифашистичке манифестације

Foto PKS

Na manifestacijama u nemačkoj prestonici zabranjeno je isticanje ruskih zastava i simbola. To je odlučio Viši upravni sud Berlin-Brandenburg, koji je ocenio da "bi takvi simboli mogli da se shvate kao pokazivanje simpatija prema ratu Rusije protiv Ukrajine".

Obeležavanje završetka Drugog svetskog rata 1945. godine ne može se posmatrati odvojeno od sadašnjeg stanja, navodi se u sudskom obrazloženju.

Svojom odlukom, Viši upravni sud, potvrdio je opštu uredbu berlinske policije, kojom je bilo zabranjeno isticanje ruske i ukrajinske zastave, ali je, uoči minulog vikenda, Upravni sud najpre ukinuo zabranu ukrajinskih zastava, a dan nakon toga i ruskih.

Policija je uložila žalbu Višem upravnom sudu za isticanje ruskih simbola, pa je odluka poništena, to jest, zabrana je u ovom slučaju ostala na snazi.

Članovi ruske nacionalističke rokerske grupe "Noćni vukovi" takođe su želeli da se probiju u Berlin. Smatra se da ova grupa podržava ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)