ODMAZDA MOSKVE: Ruska avijacija nanela najmoćnije udare do sada ukrajinskim pozicijama gde se pripremala najavljivana ofanziva

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

09. 05. 2023. u 07:25

U POSLEDNjA dva dana ruska avijacija je nanela najmoćnije udare do sada po ukrajinskim pozicijama, kao i skladištima oružja, municije i goriva.

ОДМАЗДА MОСКВЕ: Руска авијација нанела најмоћније ударе до сада украјинским позицијама где се припремала најављивана офанзива

Foto AP

Najviše su gađana mesta gde se skupljala vojna tehnika i jedinice koje su se, očigledno, pripremale za ukrajinsku ofanzivu.

Moskovski vojni komentatori tvrde da je "dvostruka porcija" raketa i avionskih bombi, zapravo, ruska odmazda za napad dronova na Kremlj, kao i pokušaj likvidacije poznatog ruskog pisca i dobrovoljca u Donbasu Zahara Prilepina. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kazao da je u nedelju bio najmoćniji napad na ukrajinsku prestonicu od početka rata.

Na istoku Ukrajine, u Zaporoškoj oblasti, ruski avioni SU-25 razbili su kolonu ukrajinske vojne tehnike. U zapadnom Donbasu u gradu Časovoj Jar, gde su skoncentrisane ukrajinske jedinice, govore da ne pamte tako moćne ruske udare iz vazduha. Vrlo mnogo bombi i raketa je palo na gradove Kramatorsk i Slavjansk.

Foto Arhiva

Učestali su napadi na aerodrom Školnij kod Odese odakle su poletali dronovi koji su ovih dana napadali Krim. Takođe su bombardovana skladišta oružja kod Odese kao i most preko kog zapadna tehnika stiže iz Rumunije. Avioni ruske avijacije TU-22M3 gađali su navođenim teškim bombama FAB-500 i FAB-1500, a sa brodova "kalibrima". U ruskim napadima su korišćeni kao mamci za ukrajinski PVO bespilotne letelice "geran-2". Mnogi vojni analitičari i na Zapdu sumnjaju da Ukrajina može da uskoro krene u vojnu ofanzivu.

U Kijevu su planirali da sa tri korpusa sa oko 75.000 ljudi sa desne obale Dnjepra krenu u napad ka Melitopolju, Berdjansku i Krimu. Cilj je da se moćnim udarom dođe do Azovskog mora i zauzme put koji vodi na Krim, odakle Rusi dobijaju tehniku i municiju. Ukrajinski novi korpusi bi trebalo da imaju oko 250 tenkova od kojih bi bilo sto nemačkih "leoparda". Pošto na sto kilometara troše oko 500 litara goriva, Rusi gađaju rezervoare goriva. Veliko skladište goriva je u Novomoskovsku u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Foto: mil.in.ua/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Budanov: Ubijaćemo Ruse po svetu!

POSLE novinarskg komentara "da su američke obaveštajne službe izjavile da su kijevske vlasti umešane u teroristički napad u kom je poginula ćerka ruskog pisca i filozofa Aleksandra Dugina, Darja", Kiril Budanov, šef obaveštajnog odeljenja ukrajinskog ministarstva odbrane, odbrusio je: "Ubijaćemo Ruse bilo gde u svetu, do potpune pobede Ukrajine!"Politikolog Darja Dugina, poginula je uveče 20. avgusta 2022. u eksploziji automobila na Možajskom auto-putu u Odincovskom okrugu Moskovske oblasti. I. S.

Foto AP

Prilepin bio za volanom

POZNATI ruski pisac i dobrovoljac u Donbasu Zahar Prilepin izjavio je posle operacije na obe noge da je bio za volanom kad je pod njegovim automobilom "audijem" aktivirana tenkovska mina. Do sada se mislilo da je na vozačkom mestu bio Aleksandar Šubin zvani Zloj, Prilepinov saborac iz Luganske narodne republike koji je od aktivirane mine poginuo u selu Pionerskoe, 50 kilometara udaljenom od Nižnjeg Novgoroda. Mina je eksplodirala upravo ispod točka sa njegove strane.

Protiv teroriste Aleksandra Permjakova je pokrenut krivični postupak. Priznao je da je imao dve protivtenkovske mine, ali je samo jedna aktivirana. Rekao je da je nekoliko dana pratio situaciju oko kuće Prilepina.

Sad Dan Evrope

PREDSEDNIK Ukrajine Zelenski odlučio je da njegova zemlja 9. maja praznuje Dan Evrope, a ne kao ranije Dan pobede nad fašizmom. Ukaz o tome je objavljen 8. maja, a objašnjava se da se tako jača jedinstvo naroda Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave