AUSTRIJSKI MINISTAR: Bečki muzej pregovara da Grčkoj vrati dve mermerne skulpture

Tanjug

02. 05. 2023. u 15:58

BEČKI muzej pregovara da Grčkoj vrati dve mermerne skulpture iz Partenona, izjavio je danas austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

АУСТРИЈСКИ МИНИСТАР: Бечки музеј преговара да Грчкој врати две мермерне скулптуре

Foto Arhiva

Grčki ministar inostranih poslova, Nikos Dendijas, rekao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, da se nada da će taj potez Beča pomoći u pregovorima Grčke sa Velikom Britanijom o vraćanju mnogo većeg antičkog kulturnog blaga, preneo je Rojters.

Dendijas je podsetio da su vlada Sicilije 2022. godine i papa Franja ove godine vratili u Grčku deo skulptura Partenona.

Šalenberg je izrazio očekivanje da će razgovori biti uskoro nastavljeni i da će dela uskoro biti izložena u Atini.

Muzej u Beču ima malu kolekciju grčkog mermera – samo dva fragmenta sa severnog friza Partenona.

Grčka je, od sticanja nezavisnosti 1832. godine, više puta pozivala London na vraćanje mermernih skulptura koje je britanski diplomata lord Elgin odneo iz hrama Partenona u Atini početkom 19. veka kada je Grčka bila pod osmanskom vlašću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade