RUSKI DRONOVI UNIŠTILI 5 PVO SISTEMA VSU: Koji dron je odgovoran za ove napade na ukrajinske snage (VIDEO)

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

29. 04. 2023. u 21:00

ZA 24 sata Ukrajina je izgubila pet protivavionskih sistema, tvrdi MO Ruske Federacije. General (Lieutenant General) Igor Konašenkov, portparol Ministarstva odbrane najavio je da su svi uništeni neprijateljski sistemi bili u regionu Hersona.

РУСКИ ДРОНОВИ УНИШТИЛИ 5 ПВО СИСТЕМА ВСУ: Који дрон је одговоран за ове нападе на украјинске снаге (ВИДЕО)

Foto AP

Gubici su bili sledeći: četiri S-300 protivavionska sistemi (sovjetska proizvodnja) i jedan “gepard” samohodni protivavionski top (nemačka produkcija). Najimpresivnije od svega, svih pet ukrajinskih platformi pogodio je dron Lancet (proizvođač Zala).

Lancet je najuspešniji ruski dron od početka rata, iako postoje brojni dronovi koje vojska Rusije koristi. Njegova upotreba počela je u kasnijoj fazi - krajem 2022. godine, ali već ima na desetine uništenih ukrajinskih platformi za oružje. Upečatljivi su video snimci ruskog drona kako uspešno pogađa različite sisteme - samohodne haubice, vučene haubicei topove, teško oklopljena vozila ili protivavionske raketne sisteme – i sve se više pojavljuju na vebu.

U poslednja 24 sata, usled dejstava Lanceta postavljaju se neka pitanja. Prvo: koji model Lanceta su Rusi koristili. Ako je to osnovna verzija, to znači da je gotovo nemoguće pogoditi S-300, jer su ovi sistemi dalje od linije fronta. Ali ako je to bio osnovni model Lanceta koji je pogodio četiri S-300, nisu li Ukrajinci postavili S-300 bliže liniji fronta kako bi pokušali da ulove ruske borbene avione da bih naterali da brže bace zastrašujuće (jedreće) vazdušne bombe?

Sa još jednog stanovišta, Rusi mogu da koriste najnoviju, treću verziju drona (Lancet-3), koji ima mnogo veći domet od prve i druge verzije. I nije li se Lancet koristio u paru sa Šahedom-136 (Geranj)?


NOVA TAKTIKA

Ovo pitanje ima savršen smisao jer Ukrajina već upozozorava da je Rusija drastično promenila taktike poslednjih nedelja. Gospodin Oleksij Dmitraškovski, šef Ukrajinskog centra za štampu Tavrijskog fronta već je govorio o ovoj temi. Kaže da se Šahed-136 sve više koristi kao mamac.

Kakva je taktika? Šahed-136 koristi se kao mamac protiv ukrajinskih sistema vazdušne odbrane. Domet iranskog drona nije baš sjajan, ali otkad ih je Rusija dobila, povećao se na isti način na koji su napravili da “glupe bombe” izgledaju kao krstareće rakete. Tj. Postavljen je novi set krila, GPS i optike sa malim električnim motorom.

Kada je Šahed-136 ušao u domet Ukrajinskog vazdušnog odbrambenog sistema, radar sistema je počeo da ga obeležava i signalizira raketi gde se nalazi iranski dron. Rusija bukvalno "žrtvuje kraljicu" (u šahovskoj igri) ulrajinskom PVO, omogućavajući da se Šahed presretne i čak uništava. Ali kada je aktiviran radarski sistem ukrajinske vazdušne odbrane, Lancet dolazi iz drugog pravca sa mnogo većom brzinom prema već presretnutom sistemu vazdušne odbrane. Brzina Lanceta je oko 300 km / h koju dron razvija dok se spušta na obeleženi cilj.

Iako ne postoji zvanična izjava o upotrebi Šaheda-136, niti dokaz o tome, taktika koja radila poslednjih nedelja možda je ponovo korišćena.


NOVI LANCET

Iako Kremlj nije tačno najavio koji je korišćen model Lanceta, mogućnost da je to peto uništenje u potpunosti stvarno. Zašto? Pa, sredinom marta, Zala je obavestila javnost da je nova verzija već spremna. To je najavilo promene i razlikuje se od prethodnih.

Na primer, bojeva glava je uvećana i dron je dobio mnogo veću destruktivnu moć. Novi elektro-optički sistem i novi softver su takođe integrisani u Lancet-3. Takođe se primećuju promene u strukturnom dizajnu. Na primer, dron je izgubio svoja karakteristična krstolika krila. Međutim, Zala ne pruža fotografiju novog Drona, a ne postoji objašnjenje šta ili kako su krstolika krila Lancet-3 zamenjuju ili modifikuju.

Lancet-3 već koristi tri vrste bojevih glava - kumulativnu, visoko eksplozivnu i termobaričnu. To u velikoj meri proširuje izbora meta za gađanje. Tri bojeve glave omogućavaju ruskom kamikaze dronu da ne cilja ne samo lako ili lakše oklopljena vozila, tenkove i sisteme vazdušne odbrane, već i vojsku (pešadiju).


LANCET NE USPEVA SVAKI PUT

Međutim, Lancet ne udari uvek na metu. Slučajeva je malo, ali postoje. Izveštavali smo krajem 2022. godine o neuspelom napadu. Ukrajinski T-72 tenk je bio skriven u granama od dva stabla, što je formiralo divno skriveno kamuflažu. Pored toga, Ukrajinci su veoma čvrsto razapeli maskirnu mrežu preko tenka. Lancet je pokušao da uništi tenk, ali dolazi sa velike visine i uprkos velikoj brzini, grane drveća i mreža su uspeli da zaustave dron uprkos svojoj velikoj kinetičkoj energiji. Dron je pao u zamku, samo je polomljena strukture bespilotne letelice od udara u grane. Ali dron nije uspeo da detonira.

Početkom ove godine je postojao sličan slučaj, kada se ovaj put nalazila mreža instalirana iznad samohodne poljske haubice Krab koja je uhvatila gotovo očuvan dron Lancet.

Međutim, Lancetov uspesi nadmašuju neuspehe. Ako se ovaj dron koristi u letećem paru sa Šahedom-136, zaista se može očekivati da će učiniti dosta štete i gotovo uvek biti uspešan. To je od dovelo do velike zabrinutosti, jer su ukrajinski vazdušni odbrambeni sistemi u veoma visokom riziku. Čini se da Ukrajina ili nema dovoljno elektronskih oružja ratovanja ili ono koje imaju nije efikasno.

BulgarianMilitary.com podseća da je pre samo dva dana, isti ruski dron uspeo da uništi ukrajinski 9A330 TLAR iz sistema PVO Tor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije