NAPETO NA GRANICAMA: Beloruska vojska spremna da odbije svaku agresiju

Novosti online

29. 04. 2023. u 18:00

NAČELNIK Generalštaba Oružanih snaga Belorusije Viktor Gulevič izjavio je da su intenzivne vojne vežbe, koje se održavaju u zemlji od početka aprila, povezane sa napetom situacijom na granicama republike.

НАПЕТО НА ГРАНИЦАМА: Белоруска војска спремна да одбије сваку агресију

Foto: Shutterstock/Vikipedija/Ilustracija

- Borbena obuka je glavna komponenta aktivnosti vojske. Takođe postoji napetost na granicama naše zemlje. Primorani smo da reagujemo na neprijateljske korake naših suseda koji održavaju intenzivne aktivnosti u okviru borbene obuke. Naše Oružane snage takođe održavaju spremnost na prilično visokom nivou - rekao je Gulevič, komentarišući razloge intenzivnih vojnih vežbi u Belorusiji.

Kako je objasnio, trenutno je u beloruskoj vojsci u toku provera borbene gotovosti u okviru koje je „mobilisana vojna jedinica koja broji preko 6.000 ljudi“. Provera borbene gotovosti izvodi se na pet poligona.

- Sada smo prešli u završnu fazu provere – izvođenje brigadne taktičke vežbe - dodao je Gulevič.

Gulevič je istakao da će beloruska vojska tokom borbene obuke pokazati svoju snagu u svetlu vojnih vežbi koje se održavaju u susednim zapadnim zemljama,

- Pokazujemo da su naše trupe spremne da u slučaju potrebe odbiju bilo kakvu agresiju na našu zemlju - kazao je Gulevič.

Danas je na jednom od poligona u Brestskoj oblasti na zapadu Belorusije održana brigadna taktička vojna vežba sa borbenim gađanjem u okviru provere borbene gotovosti beloruske vojske koja je počela 3. aprila.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?