AMERIČKI "JASTREB" IMA NOVI PLAN: Bolton poziva SAD da rasporede nuklearke u Južnu Koreju zbog Pjongjanga

Đ.G.

26. 04. 2023. u 09:52

BIVŠI savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton pozvao je SAD da prerasporede nuklearno oružje u Južnoj Koreji, što bi, kako je rekao, pomogao u zaštiti bezbednosti ključnog azijskog saveznika Vašingtona.

АМЕРИЧКИ ЈАСТРЕБ ИМА НОВИ ПЛАН: Болтон позива САД да распореде нуклеарке у Јужну Кореју због Пјонгјанга

Foto: Tanjug-AP

- Povratak taktičkog nuklearnog oružja na poluostrvo bio bi jasan dokaz naše rešenosti i odlučnosti da odvratimo Severnu Koreju - rekao je Bolton Rojtersu na marginama foruma u ​​Institutu za političke studije Asan u Seulu u utorak. Bolton je tokom decenije duge karijere u Vašingtonu gajio reputaciju jastreba u spoljnoj politici.

Boltonovi komentari usledili su kada je južnokorejski predsednik Jun Suk otputovao u Vašington u ponedeljak uoči samita sa predsednikom Džoom Bajdenom, gde se očekuje da će biti predstavljena tema „proširenog odvraćanja“ Sjedinjenih Država od nuklearnog programa Severne Koreje.

Pjongjang je poslednjih meseci sproveo niz testova balističkih projektila, a lansiranja 14. marta Vašington i Seul su shvatili kao protest protiv najave najvećih zajedničkih vojnih vežbi koje su dva saveznika izvela u poslednjih pet godina, samo nekoliko dana pre. Severna Koreja je insistirala da je njen program testiranja oružja defanzivne prirode i neophodan u suočavanju sa pretnjama SAD.

U martu, neki članovi Ioonove konzervativne Partije moći naroda pozvali su Seul da razvije sopstveni program nuklearnog oružja, uprkos potencijalnim međunarodnim posledicama zbog kršenja sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Prema Boltonu, postavljanje naoružanja SAD u Južnu Koreju svima bi pružilo malo prostora za disanje.

- Preraspoređivanje taktičkog [nuklearnog] oružja ne sprečava Južnu Koreju da dobije sopstvenu sposobnost - objasnio je Bolton. - Ali to nam može dati vremena da razmislimo o tome da li to zaista želimo da uradimo.

Bolton je dodao da bi „struktura kolektivne samoodbrane u istočnoj Aziji i Indo-Pacifiku“ mogla biti rešenje za regionalne sporove. „Što više ljudi može da gleda na svoje zajedničke interese ne samo na nuklearnoj strani, već i protiv pretnji država poput Kine i Južne Koreje, to smo svi bezbedniji“, rekao je on .

Uoči svoje uspešne izborne kampanje 2022. godine, Ioon je signalizirao da će razmisliti o tome da zatraži od Vašingtona da stavi nuklearno oružje u zemlju. Od tada se distancirao od tih izjava, dok je njegov ministar odbrane Li Džong-sup rekao da takvi planovi ne postoje.

Pjongjang je u međuvremenu osudio „neodgovorne akcije Sjedinjenih Država i Južne Koreje” za koje je njihovo ministarstvo spoljnih poslova prošlog meseca reklo da povećavaju „rizik od nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu”.

SAD su postavile nuklearno oružje u Južnoj Koreji 1958, ali su ga povukle 1991, preneo je RT.

BONUS VIDEO: DREVNI GRAD U NOVOM IZDANjU - Pogledajte kako izgleda Petra u Jordanu pod 3D svetlima i zvukom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)