BLER BOMBARDOVAO IRAK DA SE DODVORI KLINTONU: Otkrića britanskog portala o napadima 1998. godine

A. V. V.

19. 04. 2023. u 08:00

BIVŠI britanski premijer Toni Bler naredio je bombardovanje Iraka 1998. godine, uprkos upozorenjima da je takav potez suprotan zakonu, otkriva britanski portal "Diklasifajd UK". Kako se navodi u objavljenim dokumentima iz Nacionalnog arhiva, Blerovi saradnici su ga više puta savetovali da bi upotreba sile protiv Iraka bila nezakonita bez rezolucije Saveta bezbednosti UN.

БЛЕР БОМБАРДОВАО ИРАК ДА СЕ ДОДВОРИ КЛИНТОНУ: Открића британског портала о нападима 1998. године

Tanjug

Prema dokumentima, Bler je bombardovanje Iraka smatrao neophodnim za održavanje bliskih odnosa sa tadašnjim predsednikom SAD Bilom Klintonom. Na sastanku sa savetnicima uoči napada navodno je rekao da bi propust da se interveniše naneo veliku štetu odnosima SAD i Britanije. Istog dana, nekadašnji predsednik britanske vlade rekao je Klintonu da SAD mogu da računaju na njihovu podršku.

Britanski zvaničnici su tvrdili da im je rezolucija iz 1990. godine kojom se članice UN ovlašćuju da isteraju vojsku Sadama Huseina iz Kuvajta dala dozvolu da intervenišu u Iraku. Ovaj argument su podržale samo SAD, Japan i Portugalija.

SAD i Velika Britanija u decembru 1998. godine pokrenule su bombardovanje Iraka pošto je Klinton optužio Huseina za kršenje obaveza prema UN i razvoj oružja za masovno uništenje. U bombaškim napadima na oko 100 vojnih objekata tada je nastradalo skoro 1.400 iračkih vojnika. Bler je 2003. godine, kada je Britanija pokrenula invaziju na Irak, takođe insistirao da je ova ilegalna vojna operacija bila u skladu sa zakonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?