ŠOJGU O STRATEŠKOM PARTNERSTVU SA PEKINGOM: "Saradnja Rusije i Kine doprinosi smanjenju napetosti u svetu"

Novosti onlajn

18. 04. 2023. u 11:15

SARADNjA Rusije i Kine utiče na stabilizovanje situacije u svetu i doprinosi smanjivanju napetosti, izjavio je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku s kineskim kolegom Li Šanfuom.

ШОЈГУ О СТРАТЕШКОМ ПАРТНЕРСТВУ СА ПЕКИНГОМ: Сарадња Русије и Кине доприноси смањењу напетости у свету

Foto: Tanjug/AP Photo

- Koordinacija našin napora na međunarodnoj sceni utiče na stabilizovanje situacije u svetu, doprinosi smanjenju konfliktnog potencijala. Važno je to što naše zemlje jednako ocenjuju suštinu transformacije globalnog geopolitičkog pejzaža koja je u toku - rekao je Šojgu.

Ruski ministar je, takođe, naglasio da Rusija i Kina koordiniraju svoja dejstva prilikom pripreme zajedničkih morskih i vazdušnih patrola, vojnih vežbi, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u višestranim formatima – u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i „SMOA plus" (Savet ministara odbrane - mehanizam saradnje odbrambenih resora deset zemalja Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) i devet država-partnera, među kojima su Rusija, Kina i SAD).

- Uveren sam da će današnji sastanak poslužiti daljem jačanju rusko-kineskog strateškog partnerstva u odbrambenoj sferi i omogućiti da se otvoreno razmotre aktuelna pitanja globalne i regionalne bezbednosti - naglasio je Šojgu.

On je dodao da su Rusija i Kina dužne da jedna drugoj pružaju odlučnu podršku u vezi s pitanjima vojne saradnje.

Šojgu je, takođe, istakao da ruska strana visoko ceni činjenicu da je nakon imenovanja na mesto ministra odbrane Šanfu za prvu zemlju koju će posetiti izabrao upravo Rusiju, kao što je to učinio i predsednik Kine Si Đinping nakon početka svog trećeg mandata.

- Moskovski samit je bio glavni politički događaj u rusko-kineskim odnosima ove godine. Predsednik Vladimir Putin i predsednik Si Đinping su potvrdili da su rusko-kinesko sveobuhvatno partnerstvo i strateška saradnja na najvišem nivou. Neophodno ih je razvijati, uz odlučnu međusobnu podršku, uključujući i pitanja nacionalne bezbednosti - izjavio je Šojgu.

Ranije je vojna delegacija Kine, na čelu s ministrom odbrane, položila vence na Grob neznanog junaka kod Kremlja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HILjADE FRANCUZA NA ULICAMA I TRGOVIMA - Protesti u Parizu protiv reforme penzionog sistema

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!