KIJEV SE VRAĆA U 2008. GODINU: Angela Merkel je sprečila da Ukrajina uđe u NATO

Novosti online

16. 04. 2023. u 15:38

BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel 2008. godine sprečila je ulazak Ukrajine i Gruzije u NATO, rekao je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov u intervjuu za španski "Rason". Prema njegovim rečima, Merkelova je tokom samita Severoatlantske alijanse iste godine ubedila ostale članice bloka da podrže njenu inicijativu.

КИЈЕВ СЕ ВРАЋА У 2008. ГОДИНУ: Ангела Меркел је спречила да Украјина уђе у НАТО

Foto: EPA

U tom trenutku, kako je kazao, postojala je realna šansa da Ukrajina pristupi NATO paktu, što su podržali Amerikanci i većina evropskih država. "Tadašnja kancelarka Angela Merkel se usprotivila i ubedila ostale". 

Ipak, ministar dodaje da je Kijev već sada de fakto članica Alijanse, jer koristi njeno oružje, i da preostaje samo da "nakon ovog rata dođe do političke odluke da i de jure postane članica". 

Priznao je i da je očekivao da će određene zemlje više pomoći Ukrajini, uključujući i Španiju, nakon čega je poručio da Kijevu nisu potrebni vojnici NATO-a kako bi se izborio sa Moskvom.

"Naravno da imamo žrtava. Ne mogu da vam kažem tačan broj, ali mogu da vas uverim da je ukupan broj manji od broja stradalih tokom zemljotresa u Turskoj". 

Nakon svega, otkrio je i da mašta da ode u penziju. 

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!