U SUDANU SE SUKOBILE SNAGE ZA BRZO REAGOVANJE I REGULARNA VOJSKA: Rusija apeluje na prekid vatre (VIDEO)

Novosti online

15. 04. 2023. u 13:14

SNAGE za brzo reagovanje (SBR) Sudana saopštile su da su jedinice regularne vojske te zemlje napale njihovu bazu u Kartumu, navodi se u saopštenju komande vojnih formacija. Dodaje se da su vojne jedinice regularne vojske napale njihovu bazu u prestonici „iz svih vrsta naoružanja“.

У СУДАНУ СЕ СУКОБИЛЕ СНАГЕ ЗА БРЗО РЕАГОВАЊЕ И РЕГУЛАРНА ВОЈСКА: Русија апелује на прекид ватре (ВИДЕО)

Foto: AP

Snage za brzo reagovanje saopštile su da su preuzele kontrolu nad predsedničkom rezidencijom u Kartumu.

Komanda Snaga za brzo reagovanje obratila se narodu pozvavši ga da se ujedini u kritičnom trenutku za zemlju, prenosi TV „Al-Džazira“.

U saopštenju se navodi da su Snage za brzo reagovanje u kontaktu sa međunarodnim posrednicima za rešavanje situacije u Sudanu, kao i sa uticajnim lokalnim političarima.



Portal „As-Sudani“ objavio je da je zbog sukoba koji je izbio, međunarodni aerodrom u Kartumu prestao da prima letove.

Portparol komiteta lekara Sudana saopštio je da su desetine ljudi povređenih usled sukoba prebačeni u gradske centre hitne pomoći.

Sudanska vojska bila primorana da uzvrati napad

Sa svoje strane, portparol sudanske vojske saopštio je da su Snage za brzo reagovanje (specijalne snage) napale vojne odrede u nekoliko regiona Kartuma, što je primoralo vojsku da odgovori na napade.

Prema njegovim rečima, specijalne snage „pokušale su da zauzmu štab generalne komande sudanske vojske“.

TV „Al-Džazira“ preneo je i da su Snage za brzo reagovanje preuzele kontrolu nad aerodromom u Kartumu i u gradu Merova na severu zemlje.

Moskva poziva na primirje

Ruska ambasada izrazila je zabrinutost zbog eskalacije nasilja u Sudanu.

Diplomatsko predstavništvo poziva strane na brzo primirje i pregovore.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ERUPCIJA VULKANA NA KAMČATKI: "Bezimeni" izbacio pepeo šest kilometara uvis

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade