MONTANA ZABRANILA TIKTOK: Zbog zabrinutosti za privatnost i veza sa Kinom

P. Z. S. / sputniknews.com

15. 04. 2023. u 00:05

ZAKONODAVNO telo američke države Montana zabranilo je aplikaciju TikTok na društvenim mrežama zbog zabrinutosti zbog njene politike privatnosti i veza sa kineskom vladom.

МОНТАНА ЗАБРАНИЛА ТИКТОК: Због забринутости за приватност и веза са Кином

Foto: Tanjug/AP

Predstavnički dom Montane usvojio je u petak zakon sa 54 prema 43.

-TikTok možda neće raditi u okviru teritorijalne nadležnosti Montane, navodi se u tekstu zakona.

Zakonodavstvo zabranjuje subjektima da ponude opciju preuzimanja TikTok mobilne aplikacije, prema tekstu računa. Dalje predviđa kaznu od 10.000 dolara za svako kršenje, sa dodatnih 10.000 dolara za svaki nastavak kršenja.

Međutim, zakon predviđa izuzetak za sprovođenje zakona, nacionalnu bezbednost i „osnovnu upotrebu vlade“ aplikacije koju je dozvolio guverner države.

Predlog zakona stupa na snagu 1. januara 2024. osim ako na njega ne stavi veto guverner Montane Greg Đanforte (Greg Gianforte).

U zakonu se kao razlog zabrane navode veze između TikTok-a i matične kompanije ByteDance, čije je sedište u Kini. Kineska vlada vrši kontrolu nad ByteDance-om i može uputiti kompaniju da deli informacije o korisnicima, uključujući podatke o fizičkoj lokaciji korisnika u realnom vremenu, navodi se u zakonu.

Zakon dolazi kada su druge savezne agencije i zakonodavci odmerili zabrane TikToka zbog zabrinutosti za privatnost i nacionalnu bezbednost.

Uoči usvajanja zakona, njegovi autori su priznali da će zakon izazvati pravne izazove koji će verovatno ići čak do Vrhovnog suda SAD. Kritičari zakona protiv TikTok-a širom SAD u više navrata su tvrdili da zabrane koje su donete protiv aplikacije društvenih medija predstavljaju cenzuru i krše prava iz Prvog amandmana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!