"TO NEĆE BITI LAK ZADATAK": Premijer Poljske o ulasku Ukrajine u NATO alijansu

Đ.G.

13. 04. 2023. u 16:11

DOBIJANjE bezbednosnih garancija i članstvo u NATO za Ukrajinu na predstojećem samitu alijanse u Viljnusu neće biti lak zadatak, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki, govoreći u Atlantskom savetu.

ТО НЕЋЕ БИТИ ЛАК ЗАДАТАК: Премијер Пољске о уласку Украјине у НАТО алијансу

Mateuš Moravjecki / Foto AP

Prema rečima Moravjeckog, „Ukrajina je dokazala da pripada slobodnom svetu, želi da brani evropske i američke vrednosti – vrednosti slobode, suvereniteta, solidarnosti“.

- Jasan put ka NATO-u, uključujući bezbednosne garancije, mora biti ponuđen i obezbeđen Kijevu - rekao je on, ističući da je samit u Viljnusu najbolje mesto za ovaj korak. Nadam se da će doći do ovoga, ali neće biti lako - priznao je poljski premijer.

Krajem septembra 2022. godine, Vladimir Zelenski je objavio da Ukrajina podnosi zahtev za ulazak u NATO po ubrzanoj osnovi. Sprovođenje takve procedure sada je neblagovremeno, primetio je kasnije pomoćnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. Generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao je nepromenjen stav bloka o pravu svake zemlje da sama određuje svoj put i o politici „otvorenih vrata“, ali je naglasio da će alijansa koncentrisati napore na pomoć Kijevu da se odbrani. 

Pres sekretar predsednika Ruske Federacije  Dmitrij Peskov rekao je da je Kremlj čuo zahtev Zelenskog da Ukrajina uđe u NATO, kao i različite reakcije na njega. Osim toga, Peskov je primetio da je Kremlj obratio pažnju na reči ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe o Crnom moru i NATO-u i smatra da su alijansa i demilitarizacija koncepti koji se međusobno isključuju, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici