NEMOGUĆA MISIJA ANALENE BERBOK: Novi ispit nemačke šefice diplomatije u Kini

I. Stanojević

13. 04. 2023. u 16:00

U KOLONU zapadnih funkcionera koji ovih nedelja idu u pohode Kini stala je od sinoć i nemačka šefica diplomatije Analena Berbok. U njenoj nedugoj karijeri na čelu MIP najjače evropske diplomatije, već se nanizalo podosta grešaka, ali "omaška" na adresu Pekinga sada joj donosi najveći ispit. U Pekingu je Berbokova, naime, upamćena zbog zahteva da Nemačka pokaže odlučnost u naporima da smanji zavisnost od Kine.

НЕМОГУЋА МИСИЈА АНАЛЕНЕ БЕРБОК: Нови испит немачке шефице дипломатије у Кини

Foto: Printskrin/Jutjub/adelphi, Berlin

List "Špigl" konstatuje da "ne dele svi u saveznoj vladi njen skepticizam u pogledu dobrih poslova sa Pekingom, pa su, recimo, u kabinetu kancelara Olafa Šolca, malo opušteniji". Ali, "Politiko" podseća kako se u Pekigu provela šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je dobila samo "oglodane kosti", a aerodrom je napustila na izlazu za redovne putnike. Može se pretpostaviti, dodaje "Politiko" da "ništa bolje neće proći ni njena nemačka koleginica".

Berbokova se našla u nezavidnoj situaciji i zato što na važno putovanje kreće posle posete francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je, podseća "Špigl", dao "nekoordinisane izjave" da bi Evropa trebalo da se drži dalje i od Kine i od SAD. Ona, stoga, mora da "pegla" neravnine u evropskom i transatlantskom jedinstvu, te je, ocenjuju nemački mediji, Makron pred Berbokovu stavio gotovo nemoguću misiju. Makron je, pod pretnjom nadolazećeg kinesko-američkog sukoba oko nezavisnosti Tajvana, rekao da Evropa ne bi trebalo da ulazi u krize koje nisu njene.

Doduše, konstatuju nemači mediji, postoji i mišljenje da Berlin ne treba da ulazi u oštru trku za dominaciju koju Kini nameću i američke demokrate i republikanci. Ali, kako kažu, pogrešna je pretpostavka da bi Evropljani mogli da se drže dalje od kineskog napada na Tajvan. Osim toga, posebno u Centralnoj i Istočnoj Evropi, bliske veze sa SAD, ne vide se kao pretnja evropskoj bezbednosti, već kao preduslov za nju, tvrdi "Špigl".

Nemačka ministarka spoljnih poslova zato ima i zadatak da razjasni stav Evrope o Tajvanu. Johan Vadepul, zamenik lidera frakcije Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Bundestagu kaže da je sada na Berbokovoj da "uspostavi evropski konsenzus i zastupa ga spolja", budući da je "Makron nesrećno propao".

CRVENI TEPIH ZA BRAZILCA LULU

BRAZILSKI predsednik Luiz Inasio Lula da Silva tokom višednevne posete Kini ojačao je veze sa najvećim trgovinskim partnerom i dobio političku podršku Pekinga za pokušaje posredovanja u sukobu u Ukrajini. Tokom njegove posete zakletvu je položila i bivša brazilska predsednica Dilma Rusef, sad direktorka Nove razvojne banke (NDB), koju je osnovala grupa BRIKS, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, a postavlja se kao alternativa MMF i Svetskoj banci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)