MOĆAN CIKLON UDARA U AUSTRALIJSKO KOPNO: Zemlja se sprema za jednu od najsnažnijih oluja u istoriji

Novosti online

13. 04. 2023. u 10:48

AUSTRALIJSKI Biro za meteorologiju predviđa da će masivni ciklon koji se približava zapadnoj obali Australije, kada udari u kopno biti oluja kategorije 5, najjača kategorija na nacionalnom nivou.

МОЋАН ЦИКЛОН УДАРА У АУСТРАЛИЈСКО КОПНО: Земља се спрема за једну од најснажнијих олуја у историји

Foto: Printscreen/Windy

Očekuje se da će ciklon Ilsa pogoditi region Pilbara u četvrtak uveče ili petak ujutro po lokalnom vremenu, sa udarima vetra jačim od 285 km/h.

Službe hitne pomoći zatražile su da se uklone sve stvari koje bi vetar mogao da odnese, piše Si-En-En.

Foto: Printscreen/Windy

- Vetrovi ove jačine su izuzetno opasni. Ne samo da mogu da ruše drveće, dalekovode i oštećuju krovove i kuće, već mogu da podignu velike rasute predmete iz vašeg dvorišta – čamce, prikolice ili kampere – i da ih raznesu - rekla je meteorolog Miriam Bradburi.

Region Pilbara je retko naseljen, a najveći grad u blizini oluje je Port Hedland, dom za oko 16.000 ljudi. Na pogođenom području predviđaju se obilne padavine, čak 200 do 300 mm, pa postoji bojazan od poplava.

Najjača oluja koja je ikada pogodila bilo koji deo Australije bio je ciklon Monika 2006. sa vetrovima od oko 290 km/h. Taj ciklon je promašio gusto naseljena mesta, ali je oborio drveće i naneo ozbiljnu štetu vegetaciji.

BONUS VIDEO: ERUPCIJA VULKANA NA KAMČATKI - "Bezimeni" izbacio pepeo šest kilometara uvis

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...