"LETIM U AMERIKU DA OJAČAM SAVEZ": Premijer Poljske na putu za Sjedinjene Države radi planova o Ukrajini

Đ.G.

11. 04. 2023. u 20:49

POLjSKI premijer Mateuš Moravjecki otputovao je u utorak u Sjedinjene Države na sastanke u cilju jačanja ekonomske i odbrambene saradnje dve nacije.

ЛЕТИМ У АМЕРИКУ ДА ОЈАЧАМ САВЕЗ: Премијер Пољске на путу за Сједињене Државе ради планова о Украјини

Foto: EPA/Zbigniew Meissner

Moravjecki bi trebalo da se sastane sa potpredsednicom Kamalom Haris u utorak u Beloj kući radi razgovora, uključujući i dalju podršku Ukrajini. On će tokom trodnevne posete imati i sastanke sa predstavnicima američkih odbrambenih kompanija.

- Letim u Sjedinjene Države da ojačam savez sa našim najmoćnijim saveznikom, sa zemljom koja garantuje bezbednost u Evropi, koja posebno garantuje bezbednost u našem delu Evrope - rekao je Moravjecki.

Nakon ruske intervencije na Ukrajinu u punom obimu prošle godine, Sjedinjene Države su povećale svoje vojno prisustvo u Poljskoj — državi na istočnom krilu NATO-a koja se graniči sa Ukrajinom i ruskom eksklavom Kalinjingrad — i koristile su Poljsku kao tranzitnu zemlju za vojnu i humanitarnu pomoć koja ide u Ukrajinu.

Poljska je takođe veliki donator pomoći Ukrajini i naručivala je borbene avione, tenkove i drugu modernu vojnu opremu, uglavnom od američkih i južnokorejskih proizvođača, kako bi ojačala sopstvene snage i zamenila neku stariju opremu poslatu Ukrajini.

Kako Evropa nastoji da stekne energetsku nezavisnost , Poljska takođe planira da izgradi nuklearne elektrane i izabrala je američku vladu i Vestinghaus kao svoje partnere za svoju prvu elektranu, koja će biti otvorena 2033. godine.

Pre polaska iz Varšave u utorak rano, Moravjecki je rekao novinarima na aerodromu da poljsko-američki odnosi „već dugo nisu bili tako dobri, a možda nikada nisu bili tako jaki“.

On je rekao da će njegovi razgovori sa američkom odbrambenom industrijom uključivati i razgovore o finansiranju milijardi dolara tekućih i planiranih nabavki. Poljska kupuje američke borbene avione F-35, tenkove Abrams, artiljerijske sisteme HIMARS i jedinice za lansiranje raketa Patriot.

Poseta Moravjeckog usledila je posle dve posete predsednika SAD Džoa Bajdena Poljskoj od kada je Rusija izvršila intervenciju na Ukrajinu u februaru 2022. U zvaničnoj poseti Varšavi prošle nedelje je boravio i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Premijer je rekao da je savez Poljske sa SAD „apsolutni temelj naše bezbednosti“.

- Zasniva se na dva stuba: ekonomskoj i odbrambenoj saradnji. Idem u SAD da ojačam oba ova stuba - rekao je on.

Moravjecki je rekao da su američke kompanije uložile oko 25 milijardi dolara (23 milijarde evra) u Poljsku, otvarajući hiljade radnih mesta, preneo je AP.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)