ZBOG "PROSIPANJA" TAJNI MORAJU DA "PEGLAJU" ODNOSE: Amerikanci špijunirali i verne saveznike, ovo je samo "vrh ledenog brega"

Novosti online

11. 04. 2023. u 11:33

SAD pokušavaju da poprave odnose sa ključnim saveznicima nakon što su procurili dokumenti Pentagona u kojima se tvrdi da je Vašington špijunirao prijateljske zemlje, uključujući Južnu Koreju i Izrael.

ЗБОГ ПРОСИПАЊА ТАЈНИ МОРАЈУ ДА ПЕГЛАЈУ ОДНОСЕ: Американци шпијунирали и верне савезнике, ово је само врх леденог брега

Foto: Profimedia/Ilustracija

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je u utorak sa svojim južnokorejskim kolegom, dok su zvaničnici u Seulu negirali mogućnost da je kancelarija predsednika mogla da bude izvor informacija o prodaji južnokorejskog oružja SAD, piše Gardijan.

"Curenje" visoko poverljivog materijala predstavlja najteži udarac za nacionalnu bezbednost Vašingtona poslednjih decenija, i uključuje detalje o nedostatku municije u Ukrajini i metodama prikupljanja američkih obaveštajnih podataka korišćenih protiv Rusije.

U dokumentu koji je među poslednjima objavljen tvrdi se da je Egipat planirao tajno da snabde Rusiju raketama i artiljerijskom municijom, piše Vašington post.

Neprovereni dokumenti koji se odnose na Južnu Koreju, uključujući i neke koji su očigledno zasnovani na internim diskusijama među najvišim južnokorejskim bezbednosnim zvaničnicima, tvrde da je Seul zabrinut da bi artiljerijske granate koje su upućene u SAD mogle da završe u Ukrajini.

Mogućnost da bi južnokorejsko oružje mogla da koristi Ukrajina bila bi duboko problematična za predsednika Jun Suk Jeola, jer bi prekršila dugogodišnju politiku zemlje – koju podržava većina glasača – da ne izvozi oružje u zaraćene zemlje.

Zvaničnici su u utorak, međutim, pokušali da umanje značaj dokumenata Pentagona, čija autentičnost nije nezavisno potvrđena. Junova kancelarija je saopštila da je početna istraga zaključila da su "male šanse" da su interne razgovore presreli američki obaveštajni zvaničnici, saopštila je novinska agencija Jonhap.

Kim Tae Hjo, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Južne Koreje, tvrdi da su informacije dobijene iz internih diskusija "neistinite" i da su "izmenjene".

- Dve zemlje imaju istu procenu – da je veliki deo otkrivenih informacija izmenjen - rekao je Kim novinarima dok je odlazio u Vašington uoči Junove posete SAD krajem meseca.

U tom dokumentu, koji nema datum, navodi se da je Južna Koreja pristala da proda artiljerijske granate kako bi pomogla SAD da popune svoje zalihe, insistirajući da bi "krajnji korisnik" trebalo da budu SAD. Međutim, dodaje se da su visoki južnokorejski zvaničnici zabrinuti zbog mogućnosti da Vašington preusmeri granate u Ukrajinu.

Kim insistira da spekulacije da SAD špijuniraju Južnu Koreju – ključnog saveznika i zemlju u kojoj se nalazi 28.500 američkih vojnika – ne bi naštetile bilateralnim odnosima.

- SAD su zemlja sa najboljim obaveštajnim kapacitetima na svetu i od Junove inauguracije delimo obaveštajne podatke u skoro svakom sektoru - rekao je on.

Neki analitičari sugerišu da bi curenje više od 100 visokopoverljivih američkih odbrambenih dokumenata moglo biti "vrh ledenog brega", upozoravajući da bi SAD mogle da očekuju više štete po svoju reputaciju i svoje odnose sa saveznicima.

U jednom dokumentu sa oznakom strogo poverljivo piše da je izraelska obaveštajna agencija Mosad ohrabrivala svoje pripadnike da učestvuju u protestima protiv planova izraelske vlade da oslabi nezavisnost pravosuđa. Izraelska vlada je negirala da je Mosad bio umešan u demonstracije.

Drugi dokument, datiran 23. februara i označen kao tajna, detaljno opisuje kako će ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane S-300 ostati bez municije do 2. maja.

Šef australijskih odbrambenih snaga, general Angus Kembel, opisao je navodna curenja informacija kao potencijalno štetna i rekao da bi njihovo širenje moglo da potkopa poverenje između saveznika.

Do curenja informacija došlo je dve nedelje pre nego što bi Jun – konzervativac koji je zauzeo tvrd stav prema severnokorejskom programu nuklearnog oružja – trebalo da održi razgovore sa Džoom Bajdenom u Vašingtonu.

Iako se Južna Koreja pridružila međunarodnim sankcijama protiv Kremlja i pružila nesmrtonosnu pomoć Kijevu, Seul je prestao da obezbeđuje oružje, pozivajući se na domaće zakone koji zabranjuju slanje oružja u ratna područja.

Međutim, kritičari su optužili Juna da pokušava da zaštiti južnokorejski izvoz u Rusiju, čija joj je podrška potrebna da izvrši pritisak na Severnu Koreju.

Ankete pokazuju da birači podržavaju Junov stav o izvozu oružja. U anketi koju je sproveo Galup Koreja prošlog juna, većina Južnokorejaca je rekla da bi vlada trebalo da pruži samo nesmrtonosnu pomoć Ukrajini.

Anketa je pokazala da 72 odsto kaže da bi pomoć trebalo da bude ograničena na medicinsku, hranu i drugu nevojnu pomoć, dok je samo 15 odsto reklo da bi Seul takođe trebalo da pošalje oružje u Kijev.

BONUS VIDEO: SNIMAK EKSPLOZIJE - Trenutak kad kafić u Sankt Peterburgu odleće u vazduh

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)