SAD ŠPIJUNIRALE ZELENSKOG: Šta će sve iscuriti iz tajnih dokumenata Pentagona?

Novosti onlajn

10. 04. 2023. u 09:37

SJEDINjENE Američke Države špijunirale su ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, javila je televizija „Si-En-En“, pozivajući se na tajna dokumenta Pentagona koja su procurila na internetu.

САД ШПИЈУНИРАЛЕ ЗЕЛЕНСКОГ: Шта ће све исцурити из тајних докумената Пентагона?

FOTO: AP/Tanjug

- Jedan dokument otkriva da su SAD špijunirale Zelenskog - navodi kanal.

Kako se dodaje, izvor blizak ukrajinskom predsedniku nije iznenađen ovakvom situacijom i nazvao ju je „očekivanom“. Takođe se napominje da su ukrajinski zvaničnici duboko razočarani curenjem dokumenata.

Televizija dodaje da se u izveštaju američkih obaveštajnih službi, zasnovanom na podacima radarskih obaveštajnih službi, navodi da je Zelenski krajem februara „predložio da se izvede napad na mesta razmeštanja ruskih trupa u Rostovskoj oblasti“ uz pomoć bespilotih letelica, pošto Ukrajina nema oružje dugog dometa sposobno za pogađanje takvih ciljeva.

Kako navodi „Si-En-En“, dobijeni obaveštajni podaci mogu da objasne javne izjave SAD o nevoljnosti da Ukrajini obezbede oružje dugog dometa zbog bojazni da će ga Kijev upotrebiti za udare na ciljeve unutar teritorije Rusije.

Mediji su u četvrtak pisali da Pentagon istražuje curenje na društvenim mrežama materijala koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove SAD i NATO-a da ih ojačaju. List „Njujork tajms“ je primetio da dokumenti, datirani početkom marta, navodno kruže „ruskim provladinim kanalima na Telegramu“.

Međutim, u petak je objavljeno o novim curenjima dokumenata. Kako je naveo list, na internet je moglo dospeti više od sto dokumenata, a šteta od incidenta se procenjuje kao značajna. Istovremeno, agencija Rojters je, pozivajući se na američke zvaničnike, navela da ne isključuje mogućnost da su tajni materijali koji se odnose na ukrajinske snage mogli biti falsifikovani.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)