BRITANSKI NOVINAR MOLIO BAJDENA ZA INTERVJU, OVAJ SE NAŠALIO: "Bi-Bi-Si? Ja sam Irac"

Novosti onlajn

10. 04. 2023. u 08:11

KADA je jednom britanski novinar pitao Džoa Bajdena za intervju, američki predsednik je odgovorio šalom: „Bi-Bi-Si? Ja sam Irac“. Osamdesetogodišnji Bajden, drugi katolički predsednik u istoriji SAD, oslanjaće se na svoje irsko nasleđe tokom posete Velikoj Britaniji i Irskoj ove nedelje.

БРИТАНСКИ НОВИНАР МОЛИО БАЈДЕНА ЗА ИНТЕРВЈУ, ОВАЈ СЕ НАШАЛИО: Би-Би-Си? Ја сам Ирац

Foto: Profimedia

Američki lider se ponaša kao da je već započeo svoju predsedničku kampanju za izbore 2024. godine, iako nije zvanično najavio svoju kandidaturu. On želi da privuče birače koji sanjaju američki san o uspehu imigranta. Tako je Bajden u kampanji 2020. recitovao pesmu irskog nobelovca, pesnika Šejmusa Hinija. Kada je irski ragbi tim pobedio moćni New Zealand All Black u novembru 2021. godine, Bajden je pozvao da im čestita.

Iako Bajden ima britansko poreklo po očevoj strani, on je odlučio da istakne majčino poreklo. Bajdenovi preci napustili su Irsku sredinom 19. veka kada je zemlju poharala glad, a zatim su se naselili u Skrantonu u Pensilvaniji. Bajden će sada krenuti drugim putem. Putovanje će se zaustaviti u Belfastu na 25. godišnjicu potpisivanja sporazuma na Veliki petak koji je doneo mir Severnoj Irskoj. Zatim će se uputiti na niz zvaničnih događaja u Dablinu. Bela kuća je takođe organizovala nekoliko veoma ličnih poseta zemlji njegovih predaka, baš kao i 2016. godine kada je otputovao u Irsku kao potpredsednik.

Hoće li ponovo svratiti u seoski pab koji je osnovala njegova porodica? Ako to uradi, neće naručiti tradicionalnu pintu piva.

- Ja sam jedini Irac koji ne pije - našalio se nedavno Bajden. Kako se približava njegova očekivana kampanja za reizbor, Bajden je obećao da će oživeti „američki san“ i rekao da će svojim sunarodnicima dati razloga za nadu i poverenje. Ima li boljeg načina da se to uradi nego lirskim prepričavanjem odlaska njegove porodice iz Irske? U govoru iz 2013. nakon što je primljen u Irsko-američku kuću slavnih, Bajden je evocirao porodičnu istoriju dok je hvalio njihovu novu zemlju, koja je puna „prilika za one koji su voljni da naporno rade i igraju po pravilima“.

Zemlja mogućnosti

- Ovo je ubedljiva priča o poreklu koja se oslanja na stalno američko samozamišljanje kao o zemlji mogućnosti - rekao je za AFP Koilin Parsons, direktor irskih studija na Univerzitetu Džordžtaun. Bajdenov život obeležile su tragedije, izgubio je dvoje dece i prvu ženu. Suočavao se i sa neuspesima u političkoj karijeri, a često kaže da snagu crpi iz dva izvora: katoličke vere i porodičnih vrednosti.

Na Dan Svetog Patrika, 17. marta, državni praznik u Irskoj, Bajden je podelio savet koji je dobio od svog dede po majci: „Džoi“, rekao mi je, „nikad se ne pokoravaj, nikad ne kleči, nikad ne slušaj. Nikada, nikad“. Duboka veza ponekad sentimentalnog američkog predsednika sa njegovim irskim nasleđem naravno ima i političku dimenziju.

Od 1952. godine, irski premijer „ima mogućnost da upravlja vremenom i pažnjom američkog predsednika posećujući Belu kuću svake godine na Dan Svetog Patrika. Nijedna druga zemlja nema luksuz da može da računa na taj nivo politički pristup“, rekao je Parsons. Više od 30 miliona Amerikanaca tvrdi da imaju irske korene, a irsko-američki glasovi i dalje mogu biti ključni na izborima u strateškim državama poput Pensilvanije i Ohaja, dodao je on.

Parsons je istakao da je i Bajdenovo putovanje osmišljeno da osvetli, iako indirektno, neka veoma aktuelna pitanja. „Da, postoje deteline i irski plesovi“, rekao je Parsons, „ali Irska je sve više drugačija priča“.

- U vreme kada se čini da se američka politika ubrzano okreće ka ukorenjenom konzervativizmu, Irska je zemlja koja se odupirala uticaju Katoličke crkve poslednjih godina i dozvolila istopolne brakove - rekao je Parsons. Džo Bajden, iako vatreni katolik, počeo je glasno da brani pravo na abortus, čemu je katolička Irska otvorila vrata poslednjih godina.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

(Index)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)