RAT U UKRAJINI: Udar po Orehovu, stradala oklopna rezerva VSU; Reznikov pozvao plaćenike da lete na F-16 za Kijev (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

10. 04. 2023. u 07:12 >> 02:58

RAT u Ukrajini danas je ušao u 411. dan. Najžešće borbe se vode u Bahmutu, kao i u pravcu Limana, Avdejevke i Marinke u Donjeckoj oblasti. Ruske snage su, u iščekivanju ukrajinske ofanzive, formirale specijalne grupe za borbu protiv tenkova koje su Kijevu isporučile zapadne zemlje.

РАТ У УКРАЈИНИ: Удар по Орехову, страдала оклопна резерва ВСУ; Резников позвао плаћенике да лете на Ф-16 за Кијев (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

 

Hronika ratnih operacija: Težak udar po Orehovu, stradala oklopna rezerva VSU, ruske jedinice napredovale kod Avdejevke (MAPA)


Belgorodska oblast

Na granici Belgorodske i Sumske oblasti izvršena je još jedna razmena ratnih zarobljenika: 106 vojnih lica se vratilo u Rusiju, dok je 100 vojnika Oružanih snaga Ukrajine upućeno Ukrajini.


Kurski region

Ukrajinske formacije granatirale Plehovo: u selima Gornal i Guevo u okrugu Sudžanski bilo je problema sa snabdevanjem energijom.


Smer Starobeljsk

Situacija u sektoru Kupjanska ostaje stabilno napeta: međusobni artiljerijski dueli i izviđanje se nastavljaju duž linije dodira. VSU postavlja lažne vatrene položaje.

U sektoru Krasnog Limana, ruske jedinice u rejonu Makejevke i jaruga (balka) Žuravke proširile su zonu kontrole, zauzevši nekoliko uporišta ukrajinskih formacija.

Ilustracija telegram rybar


Soledarski pravac

Na severu Bahmuta jurišni odredi PMC „Vagner“ nastavljaju napredovanje u rejonu Internata, vode se borbe za kontrolu škole broj 24.

U centru urbanog razvoja, ruski jurišni odredi nakon zauzimanja policijske stanice bore se za kontrolu nad železničkom stanicom.

Na jugu Bahmuta se nastavljaju pozicione borbe za kontrolu nad školama broj 2 i 40 u ulici Čajkovskog.


Donjecki pravac

Severno od Avdejevke, pripadnici 132. odvojene gardijske motorizovane brigade Oružanih snaga RF proširili su zonu kontrole oko Novobahmutovke i napredovali u pravcu Novokalinova.

Na jugu, ruske trupe su isterale jedinice 53. mehanizovane brigade iz uporišta severno od Vodjanja.

Foto Tanjug/AP

U Marjinki, vojnici Oružanih snaga Rusije nastavljaju da vode pozicione borbe na aveniji Družbi i u rejonu fabrike za popravku guma.

Ukrajinske formacije iz topovske i raketne artiljerije granatirale su naselja Donjecke aglomeracije: najmanje dve osobe su povređene.


Zaporoški pravac (MAPA)

Jedinice Oružanih snaga Rusije napale su hangare sa tehnikom Oružanih snaga Ukrajine u Orehovu: uništena su najmanje četiri tenka, četiri borbena vozila pešadije, pet pristiglih borbenih oklopnih vozila i šest kamiona.


Južni front Hersonski pravac

Artiljerijski dueli se nastavljaju duž cele linije dodira: ruske trupe su pogodile koncentracije VSU u Hersonu, Kačkarovki i Inženernom.

Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine pucale su na civilne ciljeve u Novoj Kahovki, Gornostajevki i Golom Pristanu.

Foto Tanjug/AP



Politički događaji

U Ukrajini se nastavlja politika uznemiravanja parohijana i sveštenstva UPC MP: vlasti Rovne oblasti zabranile su delovanje kanonske crkve u regionu.

Tokom putovanja u Bahmut, šef DNR Denis Pušilin je obećao da će obnoviti grad nakon njegovog oslobođenja.

 

Ukrajinski diverzanti pokušavaju da nađu slabu tačku

Ukrajinski diverzanti pokušavaju da opipaju odbranu ruskih snaga na Kremenskom sektoru fronta u Donbasu radi naknadne kontraofanzive, rekao je Sputnjiku borac odreda specijalnih snaga "Ahmat".

-Diverzanti pokušavaju, ne tako često, ali pokušavaju da testiraju odbranu, spremaju kontraofanzivu, ali mi ih odbacujemo nazad - tu se sve završava. Petnaest do dvadeset minuta traje bitka, to je sve, rekao je sagovornik.

Foto Tanjug/AP

 

POGLEDAJTE - Ukrajinski MiG-29 poleće sa puta

Ukrajinski borbeni avioni se kriju od ruske vojske, koristeći obične puteve kao piste. To američki F-16 ne mogu da urade, već za njih moraju da budu napravljene posebne piste. Pre rata inspekcija američkog vazduhoplovstva obilazila je arodorome u Ukrajini.

 

POGLEDAJTE - Ruski tenk preživljava pogodak u Marjinki (VIDEO)

Ruski tenkovi razbijaju jedinice za podršku VSU-a u Marjinki (1 video), zatim pri povlačenju (2 video snimka) tenk dobija udarac sa strane, ali oklop T-72B3 je izdržao, a posada preživljava.

 

Reznikov pozvao plaćenike da lete na F-16 za Kijev

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov pozvao je strane pilote F-16 da se pridruže stranom legionu, da se bore na strani Kijeva.

-Ako postoje piloti koji znaju kako da upravljaju F-16 i spremni su da učestvuju (u borbi), Inostrani legion je spreman da im otvori vrata, rekao je Reznikov, preneli su ukrajinski mediji.

U Inostranom legionu koji se bori na strani Kijeva u Donbasu nalaze se plaćenici iz celog sveta.

Foto Tanjug/AP

Danska isporučuje haubice Cezar

Vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Troels Lund Poulsen rekao je da će kraljevina u roku od mesec dana moći da isporuči Ukrajini 19 francuskih samohodnih artiljerijskih oruđa CESAR, javljaju lokalni mediji.

Printscreen/Youtube/Military Archive

 

Rusi napreduju na Limanskom pravcu

U Limanskom sektoru ruske trupe sprovode pozicionu ofanzivu u oblasti Makejevke i jaruga Žuravka. Kao rezultat žestokih borbi, Oružane snage RF su uspele da prošire zonu kontrole, izbacivši Oružane snage Ukrajine iz nekoliko uporišta i zarobivši 15 ljudi.

Foto Tanjug/AP

Nebenzja: Zapadna vojna pomoć u ruka kriminalaca

Oružje koje se isporučuje Kijevu pada u ruke kriminalaca i terorista, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, govoreći na sastanku Saveta bezbednosti svetske organizacije.

Foto AP

-Rusija je dugo skretala pažnju na to da će oružje kojim se pumpa kijevski režim dovesti do toga da će se ono naći na crno tržište i u ruke organizovanog kriminala i terorista. To sada potvrđuju činjenice, rekao je Nebenzja.

On je istakao da je oružje koje su isporučile zapadne zemlje počelo da se pojavljuje u raznim evropskim zemljama, dopunjavajući arsenal organizovanog kriminala, što priznaju i predstavnici evropske policije.

 

SBU privela borca VSU koji je "lovio HIMARS-e" za Rusiju

Takođe, prema obaveštajnoj službi SBU, on je izviđao skladišta municije u Odeskoj oblasti i prenosio informacije ruskim obaveštajnim službama.

GŠ VSU: Rusi nastupaju, žestoke borbe na više pravaca

Ukrajinske odbrambene snage su 10. aprila odbile više od 20 napada ruskih osvajača.

-Uprkos brojnim gubicima u opremi i ljudstvu, neprijatelj ne odustaje od vođenja osvajačkog rata. On nastavlja da usmerava svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija na Limanskom, Bahmutskom, Avdejevskom i Marinskom pravcu – više od 20 neprijateljskih napada je odbijeno tokom dana, navodi se u večernjem rezimeu Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.

Rat u Ukrajini – situacija na „vrućim“ linijama fronta 10. aprila
Prema podacima Generalštaba, najžešće borbe se nastavljaju za Avdejevku i Marjinku.

Takođe je objavljeno:

u pravcu Limanskog tokom dana neprijatelj je vodio neuspešne ofanzivne operacije u blizini naselja Makejevka, Červonopopovka i Belogorovka;

FOTO: Tanjug/AP

U pravcu Bahmuta, neprijatelj nastavlja da vodi ofanzivne operacije, pokušava da zauzme grad Bahmut pod punu kontrolu, borbe se nastavljaju; neuspešne ofanzivne operacije izveli su Rusi kod Bogdanovke i Hromovog;

Na pravcu Avdejevke i Marjinke, neprijatelj je vodio ofanzivne operacije u oblastima naselja Avdejevka, Severnoje, Nevelskoje i Marjinka u Donjeckoj oblasti, ali nije bio uspešan.

Rusi tokom dana nisu izveli ofanzivne akcije na pravcu Šahtjorska. Na Zaporoškom i Hersonskom pravcu Ruska Federacija nastavlja da vodi odbrambene operacije, napomenuo je Generalštab.

 

 

Kijev oslobodio 106 ruskih vojnika

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kijev danas oslobodio 106 ruskih vojnika koji su bili u ukrajinskom zarobljeništvu.

Rusi oslobodili 75 odsto Artjomovska

Oslobađanje Marinke se odlaže zbog činjenice da ukrajinske trupe stalno dovlače rezerve, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

Po njegovim rečima, 75 odsto Artjomovska je oslobođeno.

On je naglasio da je još rano govoriti o potpunom oslobađanju grada, u zapadnom delu grada su i dalje žestoke borbe. Ruska zastava je podignuta na upravnoj zgradi Artjomovska, što je formalni znak kontrole nad gradom.

Ihnjat: Ukrajina će dugo čekati na zapadne lovce

Ukrajina će morati veoma dugo da čeka na isporuku zapadnih lovaca četvrte generacije, saopštio je zvanični predstavnik komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ihnjat.

- Najverovatniji kandidat za isporuku je lovac F-16. Razmatrali smo Tajfun, Gripen, a i o Rafalu je takođe razgovarano. Moraćemo da čekamo veoma dugo. A nama trebaju avioni sada - rekao je on u eteru ukrajinskog TV kanala "Rada".

Ihnjat je naglasio da je ruska avijacija značajno superiornija od ukrajinske i po brojnosti i po tehnologiji. Prema njegovim rečima, bez prevazilaženja zaostatka i sticanja prevlasti u vazduhu, nemoguća je uspešna kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine.

Pušilin: Ukrajinci razneli zgradu gradske administracije

Oružane snage Ukrajine su, povlačeći se iz Bahmuta, digle u vazduh zgradu gradske administracije, tvrdi v.d. šefa DNR Denis Pušilin.

On je istakao da ima mnogo posla oko obnavljanja grada, ali da već postoji iskustvo iz Marijupolja.

Foto: Printskrin Youtube/ Solovьёv LIVE

 

On je dodao da se evakuacija civila iz Bahmuta nastavlja.

- Sada se nastavlja sa evakuacijom civila, gde je to moguće. Smeštamo ih u druga naselja DNR - precizirao je Pušilin.

Sirene u dve ukrajinske oblasti

Vazdušna uzbuna objavljena je u ponedeljak posle podne u Sumskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.

Lukašenko se sastao sa Šojguom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sastao se u Minsku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom sa kojim će razgovarati o osiguravanju bezbednosti Savezne države, prenosi beloruska državna agencija Belta.

Agencija dodaje da je ministar odbrane Rusije stigao u belorusku prestonicu vezano za nedavne sporazume između šefova država.

Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

- Posle poslednjih razgovora sa Vladimirom Vladimirovičem (Putinom), dogovorili smo se da vi i stručnjaci dođete u Belorusiju i da ćemo sesti i razgovarati o bezbednosnim pitanjima Belorusije. Znate, na Vrhovnom državnom savetu (održanom prošle nedelje) već sam pokretao ovo pitanje. Ali pre toga sam o ovom pitanju razgovarao sa Vladimirom Vladimirovičem - rekao je beloruski predsednik.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posetio je Moskvu 5. aprila gde se sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, a takođe je učestvovao na sednici Vrhovnog državnog saveta Savezne države Rusije i Belorusije u Moskvi, piše Sputnjik.

Pušilin posetio Bahmut

V.d. šefa DNR Denis Pušilin saopštio je na svom Telegramu da je posetio Bahmut.

- Ukrajinske snage u gradu ne štede ni grad ni svoje, teraju ih u klanicu - tvrdi Pušilin.

General Sirski posetio Bahmut

General-pukovnik Aleksandar Sirski, komandant Kopnene vojske Ukrajine i Istočne operativne komande, posetio je 9. aprila ukrajinske položaje u Bahmutu, saopštio je medijski centar Ministarstva odbrane.

Sirski je nakon posete rekao da je Rusija bila prinuđena da uključi specijalne snage i vazdušno-desantne jurišne jedinice u bitku za Bahmut, pošto je ukrajinska vojska "iscrpila" Vagner grupu u borbama.

Foto: Profimedia

- Neprijatelj je prešao na takozvanu sirijsku taktiku spaljene zemlje. Uništava zgrade i (vojne) položaje vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom - dodao je ukrajinski komandant, a citirao je medijski centar.

- Odbrana Bahmuta se nastavlja. Situacija je teška, ali pod kontrolom - kazao je Sirski.

Tokom posete Bahmutu, Sirski je ocenio stanje jedinica koje se bore u toj oblasti i saslušao probleme i zahteve njihovih komandanata koji "zahtevaju hitno rešavanje", piše medijski centar.

IPR: Rusija bi mogla da iskoristi pravoslavni Uskrs da odloži ukrajinsku kontraofanzivu

Institut za proučavanje rata, privatna američka analitička kuća, saopštio je da postoji mogućnost da Moskva iskoristi predstojeći pravoslavni Uskrs 16. aprila da odloži ukrajinsku kontraofanzivu.

Kremlj je ranije koristio selektivne prekide vatre oko verskih praznika kako bi uticao na situaciju na linijama fronta, odbacujući prekid vatre tokom pravoslavnog Uskrsa 2022. godine, ali je tražio prekid vatre tokom pravoslavnog Božića kasnije tokom godine kako bi pripremio ruske snage za zimsku ofanzivu.

Kremlj bi mogao zatražiti uskršnje primirje kako bi iskoristio i osigurao svoje dobitke u Bahmutu i ​​pripremio se za ukrajinsku kontraofanzivu u proleće 2023.

Patrijarh Kiril: Rusija i Zapad u vojnom sukobu zbog različitih vrednosti

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, izjavio je da Zapad i Rusija ne dele iste vrednosti, što je, kako je naveo, dovelo do vojnog sukoba u Ukrajini.

- Zadatak Zapada je bio da uzmu Rusiju golim rukama, bez ikakvog rata, da je zavaraju, uvuku u svoj svet, usade joj svoje vrednosti - rekao je ruski patrijarh u nedelju posle liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi.

Foto AP

Prema mišljenju patrijarha Kirila, ruski narod i rukovodstvo zemlje su shvatili da su zapadne i ruske vrednosti suprotstavljene, prenose RIA Novosti.

- Sveta Rusija, hvala Bogu, čuva hrišćanske vrednosti, koje su bile uključene u sistem nacionalnih vrednosti - dodao je on. 

Kada je postalo jasno da Rusija i Zapad nemaju ničeg zajedničkog, došlo je do vojne konfrontacije, tvrdi ruski patrijarh.

- Ne želimo roditelje broj 1 i broj 2. Ne želimo da se izgubi razlika između polova. Ne želimo da razvrat postane norma - zaključio je patrijarh Kiril.

Ukrajina: Rusi srušili stanicu u Mariupolju

Ruske snage ruše centralnu železničku stanicu u Mariupolju i nekoliko okolnih zgrada, koje su gotovo potpuno uništene tokom opsade grada, napisao je 7. aprila savetnik gradonačelnika Mariupolja u egzilu Petro Andrijuščenko na Telegramu.

Železnička stanica se navodno demontira "zbog izgradnje velikog logističkog čvorišta", rekao je Andrijuščenko, ali zvanični razlog još nije poznat.

Borbe na Krasnolimanskom pravcu

Ruski borbeni avioni i sistemi TOS-1A Solncepek gađali su ukrajinske trupe na pravcu Krasnolimanska i naneli im teške gubitke, rekao je za RIA Novosti portparol grupe Centar Aleksandar Savčuk.

- Udarna avijacija je, koristeći nevođene rakete, gađala tehniku i ljudstvo ukrajinskih nacionalista. Teški sistemi za bacanje plamena TOS-1A Solncepek naneli su im štetu termobaričnim granatama. Neprijatelj je pretrpeo gubitke u ljudstvu i opremi - tvrdi Savčuk.

Si-En-En: Ukrajinci menjaju planove zbog curenja dokumenata

Ukrajina je promenila određene vojne planove nakon curenja desetina američkih poverljivih dokumenata, rekao je za Si-En-En izvor blizak ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom. Dokumenti su deo gomile američkih i NATO obaveštajnih dokumenata koji su procurili u poslednjih nekoliko meseci, a pojavljuju se na platformi Diskord.

Dokumenti koji su procurili, čiji izvor ostaje nepoznat, daju sumornu procenu snage ruske vojske, ali takođe sugerišu da je ukrajinska vojska u teškoj situaciji.

Između ostalog, neki od dokumenata navode kritične nestašice ukrajinske municije za protivvazdušnu odbranu.

Dok su ukrajinski zvaničnici odbacili dokumente kao "lažne", američki zvaničnici su i za Njujork tajms i za Si-En-En potvrdili da su dokumenti legitimni, iako se čini da su neki od njih izmenjeni.

Rusi tvrde da su uništili više od 100 bajraktara

General-potpukovnik Andrej Demin, komandant ruske PVO i protivraketnih odbrambenih snaga, rekao je da je ruska protivvazdušna odbrana od početka rata uništila više od 100 turskih dronova bajraktar.

Foto shutterstock

 

- Odmah ću primetiti da praktično nema suštinskih razlika u borbi protiv bespilotnih letelica na strateškom nivou kao što su američki global hok (RK-4) i riper (MK-9) ili operativno-taktičkih bajraktara. O tome svedoči uništenje više od 100 bajraktara isporučenih Ukrajini - tvrdi on.

Ukrajinski generalštab: Šest udara na koncentracije ruskih trupa

Ukrajinska vojska izvela je šest udara na oblasti u kojima je bila koncentrisana ruska tehnika i osoblje i odbila 58 ruskih napada na istoku Ukrajine, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na svom jutarnjem brifingu 10. aprila.

Napadi su odbijeni u blizini Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke u Donjeckoj oblasti, gde ruske trupe navodno koncentrišu svoje ofanzivne napore, saopštio je Generalštab.

Na brifingu je takođe rečeno da je Ukrajina oborila šest ruskih dronova različitih tipova: tri borbene bespilotne letelice ruske proizvodnje Lanset, dve borbene bespilotne letelice Zala i jedan dron "Superkam".

Rusija je u protekla 24 sata izvela 26 vazdušnih i četiri raketna udara, saopštio je Generalštab.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri