ZAHAROVA KRITIKOVALA ZAPAD: Nakon Jugoslavije i Iraka - ko je sledeći za NATO bombardovanje?

Novosti onlajn

06. 04. 2023. u 09:43

NATO pokušava da svet učini opasnijim, trudeći se da ne dozvoli pojavu alternativnih centara i sve češće tvrdeći da ima globalnu ulogu i potrebu za širenjem izvan Evroatlantika, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova i dodala da je vreme da alijansa „ode u penziju“.

ЗАХАРОВА КРИТИКОВАЛА ЗАПАД: Након Југославије и Ирака - ко је следећи за НАТО бомбардовање?

Foto: I. Marinković/Profimedia/ilustracija

- Sve češće se od generalnog sekretara Jensa Stoltenberga mogu čuti izjave o globalnoj ulozi alijanse. Sve se radi kako bi svet postao još opasniji, kako se ne bi dozvolilo postojanje alternativnih centara moći, sposobnih da unište hegemoniju Zapada. Sve u svemu, sigurno se sa sigurnošću može konstatovati da su bezbednost i NATO - nespojive stvari. S tim u vezi, može se doći samo do jednog zaključka – vreme je da u 74. godini Severnoatlantski blok ode u penziju - izjavila je Zaharova, komentarišući sednicu Saveta NATO-a na nivou šefova diplomatija koja se održava povodom 74. godišnjice postojanja alijanse.

Prema njenom mišljenju, NATO se pomoću Finske, koja je postala njegova članica, trudi da „uzurpira celokupan sistem evropske bezbednosti“.

- Finska je postala još jedna žrtva Severnoatlantske alijanse, čije su vlasti odlučile da se oproste od dugogodišnje neutralnosti svoje zemlje u zamenu za pretvaranje u zonu u blizini linije fronta, poligon za obuzdavanje Rusije na severozapadnom pravcu. Kao što vidimo, NATO ne namerava da se na tome zaustavi -  zaključila je Zaharova.

Istakla je i da alijansa nema čime da se pohvali, jer su iza NATO-a ratovi, pretvaranje država u ruševine, nekažnjeni ratni zločini, ubistva civila i rušenja civilne infrastrukture. Zaharova se zapitala: ko je sledeći nakon Jugoslavije, Iraka, Avganistana i Libije?

Ukazala je na to da se predstavnici Severnoatlantskog bloka nisu umorili od ponavljanja da je to odbrambeni savez, mada celokupna istorija organizacije govori sasvim suprotno.

Finska je 4. aprila postala 31. članica Severnoatlantskog sporazuma. Pristupanje Finske NATO-u podudarilo se sa godišnjicom potpisivanja Severnoatlantskog sporazuma 1949. godine u Vašingtonu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU -  Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)