IZUZECI SAMO UZ MERE BEZBEDNOSTI: I Australija zabranila Tiktok na vladinim uređajima

Tanjug

04. 04. 2023. u 10:13

AUSTRALIJA je danas zabranila Tiktok na svim službenim uređajima savezne vlade iz bezbednosnih razloga, čime se pridružila većem broju država saveznica SAD, koje su preduzele mere protiv video-aplikacije u vlasništvu kompanije iz Kine.

ИЗУЗЕЦИ САМО УЗ МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ: И Аустралија забранила Тикток на владиним уређајима

Foto: Tanjug

U odluci je naglašena rastuća zabrinutost da bi Kina mogla da koristi aplikaciju u vlasništvu kompanije "Bajt dens" sa sedištem u Pekingu, u prikupljanju podataka korisnika za unapređivanje svojih političkih ciljeva i podrivanju zapadnih bezbednosnih interesa, prenosi Rojters.

Ova odluka bi mogla da obnovi diplomatske tenzije između Australije i Kine, njenog najvećeg trgovinskog partnera, nakon donekle mirnije faze, otkako je premijer Entoni Albaneze preuzeo dužnost lane u maju, navodi britanska agencija.

Tiktok je saopštio da je izuzetno razočaran odlukom Australije, ocenivši da je "vođena politikom, a ne činjenicama". 

Zabrana će stupiti na snagu "čim bude izvodljivo", najavio je državni tužilac Mark Drajfus u saopštenju, dodajući da će izuzeća biti odobrena samo od slučaja do slučaja i uz odgovarajuće mere bezbednosti.

Sa odlukom Kanbere, svi članovi takozvanog saveza za prikupljanje i razmenu obaveštajnih podataka „Fajv Ajs” koji čine Australija, Kanada, SAD, Britanija i Novi Zeland, zabranili su aplikaciju Tiktok na vladinim uređajima.

Francuska, Belgija i Evropska komisija najavile su slične zabrane. 

Izvršni direktor Tiktoka Šou Ži Ču, u svedočenju pred Kongresom SAD prošlog meseca, više puta je negirao da aplikacija deli podatke ili ima veze sa vlastima u Pekingu.

Generalni direktor Tiktoka za Australiju i Novi Zeland Li Hanter rekao je da nema dokaza koji bi sugerisali da platforma predstavlja na bilo koji način bezbednosni rizik za Australijance i da je ne treba tretirati drugačije od ostalih platformi društvenih medija.

 

BONUS VIDEO:

SNEG ZAVEJAO BEOGRAD: Srpska prestonica u aprilu osvanula pod belim pokrivačem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije