GREŠKA ZAPADA - POKLON ZA RUSE: Vašington i Brisel nisu u stanju da formulišu konkretan cilj intervencije u Ukrajini

Novosti Onlajn

02. 04. 2023. u 17:47

LIANA Fiks, kolumnistkinja i saradnica Saveta za spoljne odnose za Evropu istakla je da Zapad nije u stanju da za sebe formuliše konkretan cilj zbog kojeg Vašington i Brisel intervenišu u ukrajinskoj krizi, što stvara značajnu prednost za Rusiju.

ГРЕШКА ЗАПАДА - ПОКЛОН ЗА РУСЕ: Вашингтон и Брисел нису у стању да формулишу конкретан циљ интервенције у Украјини

Foto Tanjug/AP

Prema njenim rečima, dvosmislenost stava Zapada, ostavljajući otvorenim pitanje šta pokušava da postigne u Ukrajini, delovala je samo u ranim fazama sukoba.

- Bilo je zgodno izbeći signale o granicama zapadne podrške i demoralizaciji ukrajinskih snaga nekim nedostižnim ciljevima ili rokovima. Otuda zvuči česta priča Zapada da pomogne Kijevu "šta god je potrebno, i koliko god treba", ubedljivo dok ne pitate šta to sve znači - objasnila je Fiks.

Kako je naglasila autorka, kada javnost na Zapadu pokušava da postavi takvo pitanje, političari kažu da je postavljanje ciljeva zadatak same Ukrajine.

Međutim, u isto vreme, mogućnosti ovakvog postavljanja ciljeva u potpunosti zavise od snabdevanja oružjem, što Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima daje sve karte.

- Opasni politički vakuum nastaje usred sukoba koji se do sada vodio uglavnom putem informativnih slika i narativa. Ako saveznici Ukrajine ne uspeju da definišu pobedu, Rusija će to učiniti. Bez jasnog cilja, sve više Zapadni građani će konflikt doživljavati kao dugotrajnu, neizvesnu borbu, koja će na kraju potkopati moral Ukrajine i samog Zapada - upozorila je Fiks.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

(RIA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)