PRVI SLUČAJ ZABELEŽEN NA OSTRVU: Muškarac preminuo od posledica zaraze besnilom

Tanjug

30. 03. 2023. u 07:28

ZDRAVSTVENE vlasti Novog Zelanda saopštile su danas da je posetilac iz inostranstva umro od besnila, pa je tako ova bolest prvi put otkrivena u toj zemlji.

ПРВИ СЛУЧАЈ ЗАБЕЛЕЖЕН НА ОСТРВУ: Мушкарац преминуо од последица заразе беснилом

Foto: Shutterstock

Osoba, koja je preminula prošle nedelje u bolnici u Oklendu, zaražena je u inostranstvu i dijagnoza joj je postavljena u Novom Zelandu, gde je bila i lečena, navelo je danas Ministarstvo zdravlja, prenosi Blumberg.

Prenos besnila sa osobe na osobu je toliko retko da je skoro nezabeleženo, tako da ne postoji rizik po javnost, dodaje se.

Besnilo se širi na ljude preko pljuvačke zaražene životinje, uglavnom psa, preko ugriza, a inkubacija traje obično od dva do tri meseca.

Ukoliko se ne leči odmah, virus pogodi centralni nervni sistem čoveka i smrtonosan je 100 odsto kada se pojave klinički simptomi, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije.

Novi Zeland ima striktne biološke mere za životinje koje ulaze u zemlju i jedno je od retkih mesta na planeti gde nema besnila.

BONUS VIDEO: PRONAĐITE RAZLIKE: U zoološkom vrtu u San Dijegu na svet došla dva mladunčeta sibirskog leoparda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije