"MISLIM DA JE SMRT BOLJA OD OVAKVOG ŽIVOTA": Tužna ispovest avganistanske devojke

Novosti onlajn

27. 03. 2023. u 14:58

TALIBANI su prošle godine izdali naredbu kojom zabranjuju pohađanje škole devojčicama starijim od 12 godina. Međutim, devojčice u Avganistanu i dalje žive u nadi da će se vratiti u školske klupe.

МИСЛИМ ДА ЈЕ СМРТ БОЉА ОД ОВАКВОГ ЖИВОТА: Тужна исповест авганистанске девојке

Foto: Profimedia

- Svakog dana se budim s nadom da ću se vratiti u školu. Oni (talibani) stalno govore da će otvoriti škole. Ali vreme prolazi i više im ništa ne verujem. Srce mi se slama - kaže 17-godišnja Habiba iz Avganistana.

Ona i njene bivše drugarice iz razreda Mahtab i Tamana su među stotinama hiljada tinejdžerki kojima su talibani zabranili pohađanje srednje škole u većem delu te zemlje. Godinu i po su njihovi životi zaustavljeni, a njihova tuga je ogromna.

Devojčice kažu da strahuju da globalni gnev zbog onoga što im se dogodilo jenjava, iako svakodnevno žive sa bolom - on je pojačan ove sedmice nakon što je počelo još jedno polugodište a da one nisu u klupama.

- Kada vidim dečake kako idu u školu i rade šta hoće, to me stvarno boli. Osećam se veoma loše. Kada vidim brata kako odlazi u školu, osećam se slomljeno - kaže Tamana.

Glas joj drhti i suze joj se kotrljaju niz obraze, ali ona nastavlja svoju priču za Bi-Bi-Si.

Sve nade koje su imali u pogledu ponovnog otvaranja škola su pale u vodu sa sve većim ograničenjima koje je talibanska vlada nametnula ženama.

- Bilo je malo slobode na početku, ali postepeno se i to promenilo - kaže Habiba.

Prvo ograničenje nakon zabrane srednje škole došlo je u decembru 2021. godine kada su talibani naredili da žene moraju biti u pratnji muškog rođaka ako putuju više od 72 kilometra.

U martu 2022. godine, talibanska vlada je najavila da će se srednje škole ponovo otvoriti za devojčice, da bi ih zatvorile za nekoliko sati. Manje od dva meseca kasnije doneta je uredba da žene moraju nositi odeću koja ih pokriva od glave do pete, uključujući i veo za lice.

U novembru prošle godine je ženama i devojkama zabranjen ulazak u parkove, teretane i bazene. Devojkama više nije bilo dozvoljeno da biraju predmete kao što su ekonomija, inženjerstvo i novinarstvo na univerzitetu.

Mesec dana kasnije, zadat je ogroman udarac kada su univerziteti zatvoreni za studentkinje, a ženama zabranjeno da rade u domaćim i međunarodnim nevladinim organizacijama osim onih u zdravstvenom sektoru.

- Ako se ova ograničenja povećaju, mislim da ovaj život više nije vredan življenja za žene. Mi nemamo pristup našim osnovnim ljudskim pravima. Život nema smisla bez obrazovanja. Mislim da je smrt bolja od ovakvog života - kaže Mahtab.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" NA ULICAMA PARIZA - Ponovo masovne demonstracije - francuska prestonica u haosu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri