PO PRINCIPU "SEDAM PUTA MERI": Ruski diplomata objasnio - Moskva na zapadne sankcije reaguje odmereno i adekvatno

Novosti online

27. 03. 2023. u 08:18

MOSKVA na sankcije Zapada reaguje odmerno i adekvatno, fokusirajući se na udaljavanje od dolara i zamenu uvoza, izjavio je za Sputnjik direktor Odeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije Dmitrij Biričevski.

ПО ПРИНЦИПУ СЕДАМ ПУТА МЕРИ: Руски дипломата објаснио - Москва на западне санкције реагује одмерено и адекватно

Moskva, Foto AP

- Rusija reaguje na sankcije Zapada odmerno i adekvatno, rukovodeći se principima ‘ne šteti sebi’ i ‘sedam puta meri’. Kada razvijamo recipročne mere, fokusiramo se na zaštitu svojih građana i domaćeg biznisa, održavanje stabilnosti nacionalne ekonomije i njenog finansijskog sistema. Akcenat se stavlja na udaljavanje od dolara, zamenu uvoza i jačanje tehnološke nezavisnosti - objasnio je Biričevski.

On je dodao da se nastavlja prilagođavanje spoljnim izazovima i intenziviraju programi razvoja perspektivnih i konkurentnih grana industrije.

- Ova politika pokazala je svoju efikasnost u smislu podrške privredi u teškim vremenima – to primećuju i prepoznaju i naši prijatelji i protivnici - ocenio je on.

Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje varijante odgovora na zapadne sankcije, ali pokušava da izbegne krajnje mere.

- Zbog toga ne bih da govorim o scenarijima ekonomske, prehrambene i energetske ‘apokalipse’ do koje bi raspirivanje sankcija moglo dovesti. Budimo umereni optimisti i nadajmo se da će ipak prevladati zdrav razum i da će neprijateljske zapadne elite konačno dobiti ideju o beskorisnosti i štetnosti sankcionog sukoba sa Rusijom - naglasio je diplomata.

Nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, zapadne zemlje su uvele niz sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje imovine u vrednosti od 21,5 milijardi evra koje pripadaju fizičkim licima i organizacijama.

Lideri EU su prošlog oktobra naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će usvajanje ovakvih odluka biti još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava. Prema njegovim rečima, Moskva će „tražiti načine da se bori protiv toga“.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU: Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024