MANEVRI EU I SAD: Zajedničku pomorsku vojnu vežbu u Indo-Pacifiku

Tanjug

24. 03. 2023. u 17:54

EVROPSKA unija i Sjedinjene Američke Države izvele su dvodnevnu zajedničku pomorsku vežbu u Indo-Pacifiku "ostvarivanja slobode plovidbe na otvorenom moru", saopšteno je danas iz Evropske unije.

МАНЕВРИ ЕУ И САД: Заједничку поморску војну вежбу у Индо-Пацифику

Foto Tanjug/AP

U saopštenju objavljenom na sajtu EU se navodi da je zajednička pomorska vežba održana u okviru zajedničkog patroliranja EU i SAD, a dodaje se da su u vežbi učestvovali američki brod Pol Hamilton, kao i španski brod Reina Sofija i italijanski brod Karlo Bergamini.

Kako se navodi, vežba je deo "zajedničke posvećenosti EU i SAD da rade na praktičnoj pomorskoj saradnji i podržavaju slobodan i otvoren Indo-Pacifik, u skladu sa dokumentima kao što su Strateški kompas EU, Strategija EU za saradnju u Indo-Pacifiku, kao i Indo-Pacifičke strategije SAD".

Dodaje se da EU i SAD "potvrđuju posvećenost" nastavku koordinacije zajdničkog rada na regionalnoj pomorskoj bezbednosti, "kako bi se podržala sloboda plovidbe i druga međunarodno zakonita upotreba mora u Indo-Pacifiku".

Odluka o održavanju vežbe doneta je tokom poslednje runde sastanka između EU i SAD na visokom nivou o Indo-Pacifiku u decembru prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije