NETANIJAHU UBLAŽAVA REFORMU PRAVOSUĐA: Opozicija i dalje osporava ključne delove zakona

Tanjug

20. 03. 2023. u 22:27

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanijahu najavio je danas ublažavanje svog plana za reformu pravosuđa, ali je opozicija odgovorila da će i dalje osporavati ključne zakone u Vrhovnom sudu.

НЕТАНИЈАХУ УБЛАЖАВА РЕФОРМУ ПРАВОСУЂА: Опозиција и даље оспорава кључне делове закона

Foto: Printskrin

Paket reformi, koje traži Netanijahuova versko-nacionalistička koalicija, pokrenuo je nedelje uličnih demonstracija u Izraelu bez presedana i podstakao zabrinutost među zapadnim saveznicima koji vide pretnju za nezavisnost izraelskog pravosudnog sistema, preneo je Rojters.

Nakon razgovora o krizi sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, Netanijahu je rekao da će odložiti donošenje većine zakona, osim onog koji će, po mišljenju opozicije, uzdrmati izraelski sistem za izbor sudija.

Taj zakon treba da bude ratifikovan pre pauze parlamenta 2. aprila.

Premijer je u izjavi sa koalicionim partnerima opisao svoj revidirani predlog kao "pružanje ruke svakome kome je iskreno stalo do nacionalnog jedinstva i želje da se postigne dogovoreni sporazum".

To je odbacila opozicija levog centra.

-Ovo je plan za preuzimanje pravosudnog sistema, a onog trenutka kada prođe promena Komisije za imenovanja sudija, uložićemo žalbu na nju Vrhovnom sudu, rekao je opozicioni lider Jair Lapid.

Stručnjaci za pravo zabrinuti su da bi se raskol u izraelskom društvu oko reforme, za koju Netanjahu kaže da će uravnotežiti grane vlasti, mogao katastrofalno produbiti ako se od najvišeg suda zatraži da poništi zakone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi