F-35I ADIR: Šta izraelski F-35 čini zaista posebnim?

P. Z. S. / 19fortyfive.com

20. 03. 2023. u 17:26

UPOZNAJTE F-35I Adir: Izveštaji govore da izraelsko vazduhoplovstvo sada koristi najmanje 35 F-35I Adir varijanti višenamenskog stelt lovca F-35A, specijalnog aviona koji su Izraelci modifikovali sa posebnim i odvojenim ometajućim, EV (EW) sistemom za elektronsko ratovanje, sa vođenim bombama i raketama vazduh-vazduh.

Ф-35И АДИР: Шта израелски Ф-35 чини заиста посебним?

Foto: AP

Za razliku od svih drugih savezničkih zemalja F-35 koje sada koriste ili nabavljaju F-35A, Izrael je uložio posebne napore da ugradi svoje oružje i tehnologiju domaće proizvodnje u svoje F-35.

Izraelski Adir, na primer, leti sa vođenim bombama domaće proizvodnje i projektilima vazduh-vazduh u unutrašnjim odeljcima za oružje, prema izveštaju Aviation Week-a, još 2010.


SPECIJALNA VARIJANTA F-35

Postoji nekoliko mogućih razloga za ovo, pošto je F-35 proizveden u SAD i saveznicima sigurno projektovan sa najsavremenijim, sposobnim paketom EV naoružanja. Možda postoje neke izraelske EV tehnologije koje su inspirisale izraelsko vazduhoplovstvo da integriše sopstveni sistem i oružje.

Prilagođeni EV sistem bi mogao imati smisla za Izrael, s obzirom na prirodu pretnji sa kojima će se verovatno suočiti. Na primer, mnoge izraelske regionalne pretnje kao što su Iran ili militantne grupe kao što su Hamas i Hezbolah, naravno, ne bi predstavljale vazdušnu pretnju Izraelu u smislu aviona.

Izraelsko vazduhoplovstvo sa F-35 ne bi trebalo da se bori za prevlast u vazduhu protiv regionalnih pretnji, međutim, verovatno bi imalo velike koristi od naprednog EV dovoljnog da ometa elektroniku i sisteme navođenja bilo kog protivvazdušnog oružja ispaljenog sa zemlje.


F-35I ADIR PROTIV REGIONALNIH PRETNjI

Iran, na primer, tvrdi da ima sposobnost da presreće, ometa ili obara bespilotne letelice sa EV sistemom i oborio varijantu BAMS-D Global Hawk američke mornarice pre nekoliko godina. Kada je u pitanju oblast EV, mnoge specifičnosti verovatno nisu dostupne iz bezbednosnih razloga, ali se navodi da američki F-35 radi sa izuzetno naprednim EV sistemom.

Najsavremeniji EV sistemi su u stanju da razaznaju i „dekonfliktuju“ (smanje rizik od otkrivanja od neprijateljskih RV i PVO) spektar da identifikuju neprijateljske ili preteće frekvencije i RF potpise da uspostave „liniju pravca“ i uspeju da ometaju ili onemoguće neprijateljske komunikacije ili sisteme za navođenje oružja.

F-35A sada radi sa AN/ASK-239 EV sistemom koji je izgradio BAE, za koji njegovi programeri kažu da uvodi detekciju od 360 stepeni, veće domete i vernost signala, kao i napredne protivmere. Napredni EV sistemi su u stanju da istovremeno rade na ili čak ometaju više različitih frekvencija, precizno prepoznaju pretnje i signale i omogućavaju ključne protivmere kao što je skakanje frekvencije.

Preskakanje frekvencije je zanimljiva tehnologija u kojoj je sistem EV projektovan da u suštini „suprotstavi“ protivmeru. Na primer, možda je EV signal ili sistem za navođenje oružja koji se oslanja na RF ometan ili napadnut od strane neprijatelja, skakanje frekvencije bi omogućilo ofanzivnim EV sistemima da nastave da rade „skačući“ na drugu frekvenciju kako bi izbegli smetnje.

Izrael verovatno ima sopstvene adaptacije napredne EV tehnologije prilagođene vrstama pretnji koje očekuju u regionu, kao što su iranska protivvazdušna odbrana ili elektronski sistemi za navođenje koji se koriste u oružju koje ispaljuju izraelski regionalni protivnici.

BONUS VODEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili