PUTIN SIJU: S velikom pažnjom sam proučio plan Kine o Ukrajini, razmotrićemo to pitanje

Novosti online

20. 03. 2023. u 20:15

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin dočekao je kineskog lidera Si Đinpinga u Kremlju. Dva lidera razgovaraju na neformalnom sastanku o stanju strateškog partnerstva i perspektivama daljeg razvoja.

ПУТИН СИЈУ: С великом пажњом сам проучио план Кине о Украјини, размотрићемо то питање

Foto: Profimedia

Lideri su se pozdravili u predstavničkom kabinetu u prvom korpusu Kremlja. Razgovor protiče u ličnom formatu, a zatim će lideri nastaviti dijalog tokom večere.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je kineskom lideru da mu je zadovoljstvo što lično može da mu čestita na novom mandatu, kao i da je njegov rad tokom protekle decenije dostojno ocenjen.

Prema njegovim rečima, Kina i Rusija imaju mnogo zajedničkih zadataka i ciljeva.

Ruski predsednik je saopštio da je pažljivo proučio plan Kine za rešavanje krize u Ukrajini.

-Rusija je uvek otvorena za pregovarački proces i s uvažavanjem se odnosi prema kineskom planu o Ukrajini. Naravno, imaćemo mogućnost da razmotrimo to pitanje. Znamo da polazite od principa pravde i poštovanja osnovnih odredbi međunarodnog prava, nedeljive bezbednosti za sve zemlje, istakao je Putin.

Putin je, takođe, naveo da Kina zauzima pravedan i uravnotežen stav u vezi s većinom međunarodnih pitanja.

-Simbolično je to što smo se sastali pre tačno deset godina – tada ste prvi put posetili Rusiju u svojstvu predsednika Kineske Narodne Republike. Za to vreme napravili smo suštinske korake u razvoju naših odnosa, rekao je Putin Siju.

On je dodao da se trgovinska razmena Rusije i Kine povećala više od dva puta i da je sada 185 milijardi dolara.

-Kina ima jaku ekonomiju i upravu. Ona je mnogo efikasnija nego u drugim zemljama. Kina je tokom proteklih godina napravila skok, u celom svetu to izaziva istinsko interesovanja i mi vam čak pomalo zavidimo na tome, rekao je Putin.

Rusija i Kina partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji

Si Đinping se Putinu obratio kao „dragom prijatelju“, istakavši da veruje da će ga ruski narod podržati u njegovim naporima.

-Zahvaljujući vašem jakom rukovodstvu Rusija je postigla značajne uspehe u procvatu zemlje, istakao je Si.

On je dodao da mu je drago što je za prvu zemlju koju će posetiti u svom trećem mandatu odabrao upravo Rusiju, te da dve zemlje treba da grade bliske uzajamne odnose.

-Kineska strana poklanja veliku pažnju razvoju kinesko-ruskih odnosa, jer u to ima svoju istorijsku logiku, pošto smo mi najveće susedne zemlje. Mi smo partneri u sveobuhvatnoj strateškoj saradnji, naglasio je Si.

On je istakao da u razvoju kinesko-ruskog međunarodnog strateškog partnerstva treba, s jedne strane, postići ciljeve obezbeđivanja pravednosti i jednakosti u svetu, a s druge strane, postići razvoj i procvat dveju zemalja.

Predsednik Kine Si Đinping doputovao je u radnu posetu Rusiji 20. marta. To je njegova prva poseta inostranstvu nakon ponovnog, trećeg izbora za šefa države. Si Đinping je u ponedeljak, po dolasku u Rusiju, izjavio da su Peking i Moskva pouzdani partneri u svetu koji nije nimalo miran, te da je Kina spremna da zajedno s Rusijom odlučno brani međunarodno pravo.

Poseta kineskog predsednika Rusiji traje od 20. do 22. marta.

Pregovori trajali 4 i po sata

Pregovori predsednika Rusije i Kine, Vladimira Putina i Si Đinpinga, završili su se nakon četiri i po sata u Kremlju.

Si Đinping je doputovao u Moskvu u ponedeljak. Danas su se lideri susreli u Kremlju na neformalnim pregovorima u ličnom formatu, a zatim su nastavili dijalog tokom večere.

Poseta kineskog predsednika se nastavlja u utorak.

Na početku razgovora Putin je naveo da su tokom proteklih deset godina napravljeni suštinski koraci u razvoju odnosa Rusije i Kine, da je trgovinska razmena povećana dva puta i da je sada 185 milijardi dolara.

sputnikportal.rs

BONUS VODEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZAMALO SNIMIO SVOJU SMRT: Bosanac preživeo udar groma - hteo da snimi nevreme (VIDEO)