"OD OSNIVANJA NISU RATOVALI SAMO 16 GODINA": Kina smatra da je Amerika najratobornija zemlja u istoriji

Đ.G.

20. 03. 2023. u 09:28

SJEDINjENE Države su flagrantno prekršile ciljeve i principe Povelje UN i osnovne norme međunarodnih odnosa tako što su svuda pokrenule ratove i veštački stvarale podele, to je najmilitantnija zemlja u svetskoj istoriji, navodi se u izveštaju „Stanje demokratije u Sjedinjenim Američkim Državama 2022“, objavljenom u ponedeljak na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Narodne Republike Kine.

ОД ОСНИВАЊА НИСУ РАТОВАЛИ САМО 16 ГОДИНА: Кина сматра да је Америка најратоборнија земља у историји

Foto: Printskrin

- SAD ignorišu različite izazove i institucionalnu krizu sa kojima se suočava sopstvena demokratija i tvrdoglavo veruju da je američka demokratija i dalje globalni model i svetionik demokratije. Ova vrsta arogancije ne samo da pogoršava probleme američke demokratije, već i dalje šteti zemljama širom sveta - navodi se u dokumentu.

Napominje se da uprkos činjenici da se Sjedinjene Države suočavaju sa raznim problemima u sopstvenoj demokratiji, one se ne introspektiraju, već nastavljaju da izvoze američke demokratske vrednosti širom sveta, koristeći demokratiju kao izgovor da izvrše pritisak na druge zemlje i postignu lični interes, pogoršavajući raskol u međunarodnoj zajednici i blokovsku konfrontaciju.

- Sjedinjene Države stavljaju svoje domaće zakone iznad međunarodnog prava i zauzimaju pragmatičan stav o međunarodnim pravilima koja su u skladu (sa njihovim interesima – prim. aut.) i napuštaju ih ako im ne odgovaraju - saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, naglašavajući da su se od 1980-ih SAD povukle iz 17 važnih međunarodnih organizacija ili sporazuma, uključujući Savet UN za ljudska prava, SZO, UNESKO, Pariski klimatski sporazum, Zajednički sveobuhvatni plan akcije o iranskom nuklearnom pitanju, Ugovor o trgovini oružjem, INF ugovor, otvoreno nebo.

Agencija naglašava da su „SAD grubo prekršile ciljeve i principe Povelje UN i osnovne norme međunarodnih odnosa, razbijajući svuda ratove, veštački stvarajući nesuglasice i sukobe“.

- Više od 240 godina od osnivanja SAD nisu ratovali samo 16 godina, Sjedinjene Države se sa sigurnošću mogu nazvati najratobornijom zemljom u svetskoj istoriji. Posle završetka Drugog svetskog rata, SAD su pokrenule ili učestvovale u mnogim ratovima u inostranstvu, uključujući Korejski rat, rat u Vijetnamu, rat u Avganistanu i rat u Iraku, koji su prouzrokovali ozbiljne civilne žrtve i materijalnu štetu, kao i kolosalne humanitarne katastrofe - dodalo je kinesko Mministarstvo spoljnih poslova.

U izveštaju se navodi da su od 2001. godine ratovi i vojne operacije koje je Vašington pokrenuo u ime borbe protiv terorizma doveli do smrti više od 900 hiljada ljudi, od čega oko 335 hiljada civila, milioni ljudi povređeni, desetine miliona bili primorani da napuste svoje domove.

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)