SVE KOČE FRANCUZI: Zapadni saveznici Ukrajini postali kamen spoticanja

Novosti onlajn

16. 03. 2023. u 17:52

FRANCUSKA usporava planove Evropske unije da popuni sve manje ukrajinske zalihe artiljerijskih granata zahtevajući da se municija proizvodi unutar bloka.

СВЕ КОЧЕ ФРАНЦУЗИ: Западни савезници Украјини постали камен спотицања

Foto Tanjug/AP

Izvori britanskog "Telegrafa" tvrde da Pariz traži garancije da će se dogovor vredan dve milijarde evra za zajedničku nabavku oružja odnositi samo na firme sa sedištem u EU.

Zahtev je usledio tokom pregovora o novom planu za kupovinu milion artiljerijskih granata kalibra 155 mm kojima bi se popunile rezerve kijevskih snaga, ali i prilično ispražnjene zalihe zemalja bloka.

Plan koji predvodi Brisel podrazumeva da se državama članicama daju novčani podsticaji ne bi li naručili dovoljno velike količine municije koje bi podstakle proizvođače oružja da povećaju proizvodnju, kao i da nabavku istog međusobno koordiniraju.

Ranije je najveći nemački proizvođač municije "Rajnmetal" okrivio za nedostatak municije upravo sporu finalizaciju narudžbina, rekavši da industrija može da isporuči sve što je potrebno.

Francuski zvaničnici, dakle, zahtevaju da pristup novim unosnim ugovorima imaju samo odbrambene firme sa sedištem u EU.

Francuska favorizuje svoje potrebe na račun Ukrajine

Međutim, po rečima evropskog diplomate, mnoge zemlje članice iznele su različita mišljenja, te upozorile da francuski zahtev usporava podršku Ukrajini budući da van bloka (u Britaniji na primer) ima lako dostupnih proizvodnih kapaciteta.

- Ako želimo da reagujemo odmah, što je neophodno, veoma je važno da dozvolimo kompanijama koje nisu članice EU da se priključe planu - izjavio je diplomata za "Telegraf" i dodao da Pariz očigledno daje prednost sopstvenoj industriji u odnosu na ukrajinske potrebe.

Do sada su zemlje EU dostavile Ukrajini samo 350.000 artiljerijskih granata kalibra 155 mm, tj. standardne NATO granate, što Kijevu nije dovoljno za, kako tvrde, održanje odbrambenih linija i početak dugo najavljivane prolećne kontraofanzive.

Brisel je do sada nadoknadio državama članicama 450 miliona evra za donacije municije – 1.285 evra po granati.

Prvobitni predlog predviđao je da se milijarda evra izdvoji za nadoknadu troškova državama EU koje mogu odmah da doniraju Ukrajini municiju iz sopstvenih zaliha, dok bi se dodatna milijarda koristila za zajedničku kupovinu nove municije na otvorenom tržištu u nadi da će veće porudžbine doneti nižu cenu po granati. 

Grčka i Kipar podržavaju Francusku

Britanija i drugi NATO saveznici koji nisu članovi EU smatraju da bi briselska centralizovana nabavka oružja mogla da stvori birokratske prepreke unutar alijanse, dok Francuska traži veću "stratešku autonomiju" za EU.

Po rečima "Telegrafovog" izvora, Grčka i Kipar su podržali francusku inicijativu da izostave vanblokovske države iz novog plana nabavke granata a kako bi sprečile turske firme da se nadmeću za ugovore.

Norveška bi pak mogla da postane jedina zemlja koja nije u EU a kojoj je dozvoljeno da proizvodi municiju u okviru pomenutog plana jer je članica Evropske odbrambene agencije koja će koordinirati nabavku.

Očekuje se da bi eventualni dogovor mogao da se postigne do kraja meseca kada evropski lideri održe samit u Briselu.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)