BRITANCI RUŠE PUTINOVE PLANOVE: Iz Londona stižu velika sredstva, zaoštrava se situacija u Moldaviji

Novosti onlajn

16. 03. 2023. u 15:31

TOKOM posete Moldaviji britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli najavio je veliku pomoć toj zemlji.

БРИТАНЦИ РУШЕ ПУТИНОВЕ ПЛАНОВЕ: Из Лондона стижу велика средства, заоштрава се ситуација у Молдавији

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

Najbolji način da se Moldavija zaštiti od ruskog napada je zaštita Ukrajine, rekao je britanski ministar spoljnih poslova, koji je istovremeno jasno stavio do znanja da Britanija nije sklona da šalje oružje direktno vlastima u Kišinjevu. 

Džejms Kleverli je tokom posete Moldaviji najavio britansku pomoć u iznosu od 12 miliona američkih dolara za sprovođenje reformi ekonomske i državne uprave. Pomoć uključuje i reformu energetskog sektora.

Od ruske invazije na Ukrajinu, prozapadna vlada Moldavije i njeni saveznici strahuju da bi zemlja mogla biti uvučena u sukob. 

Moldavija, zemlja sa samo 2,5 miliona stanovnika, graniči se sa Ukrajinom i ima ruske mirovne snage u otcepljenom regionu Pridnjestrovlja, koji je lojalan Moskvi. Moskva ponavlja da je reč o neopravdanoj "rusofobiji“.

Na pitanje novinara da li London planira da pošalje vojnu pomoć Moldaviji, Kleverli je rekao:

- Čvrsto verujemo da je jedan od najboljih načina da zaštitimo Moldaviju od napada da pomognemo Ukrajincima da se brane od Rusije.

Poslednjih meseci nekoliko projektila usmerenih na Ukrajinu ušlo je u vazdušni prostor Moldavije. Kišinjev takođe optužuje Moskvu za podsticanje antivladinih protesta, što Kremlj negira. U februaru je predsednica Maja Sandu takođe optužila Moskvu da je planirala državni udar i zbacila vladu u Kišinjevu.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

(Index)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna