RUSKI AMBASADOR UPOZORAVA: Napad na naš avion u neutralnom vazdušnom prostoru bio bi objava rata

Novosti online

16. 03. 2023. u 08:20

NAMERAN napad na ruski avion u neutralnom vazdušnom prostoru bio bi otvorena objava rata nuklearnoj sili, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

РУСКИ АМБАСАДОР УПОЗОРАВА: Напад на наш авион у неутралном ваздушном простору био би објава рата

Foto: Printskrin/Jutjutb/US Military News

Komentarišući pretnje niza američkih senatora, konkretno Lindzija Grema (Južna Karolina), da ruski avioni u međunarodnom vazdušnom prostoru treba da budu oboreni ukoliko se približe vojnoj tehnici Sjedinjenih Američkih Država, Antonov je istakao da ovakvi pozivi američkih kongresmena „prevazilaze granice zdravog razuma“.

- Ministarstvo odbrane Rusije detaljno je objasnilo razloge i proceduru postupanja ruskih pilota tokom jučerašnjeg incidenta iznad Crnog mora. Ponoviću za one koji nisu smogli snage da objektivno sagledaju situaciju: naši lovci nisu došli u kontakt sa američkom bespilotnom letelicom. Rusija je učinila sve da spreči ovakve incidente – unapred je saopštila međunarodnoj zajednici informacije o granicama područja privremenog korišćenja vazdušnog prostora, uspostavljenog za potrebe izvođenja specijalne vojne operacije - objasnio je Antonov, govoreći o padu američkog drona MKu-9 u utorak.

- Naravno, Pentagon je uvređen što gubi skupu tehniku. Ali u ovom slučaju optužbe američke vojske za neprofesionalizam treba da budu preusmerene na njihovu adresu - ocenio je diplomata.

Pokušaji da se provocira eskalacija

- Što se tiče pomenutog senatora, ovo nikako nije prvi pokušaj podlog senatora da izazove opasnu eskalaciju u rusko-američkim odnosima. On je pre godinu dana pozivao građane naše zemlje da izvrše atentat na predsednika Rusije. Zar senator ozbiljno veruje da je direktan vojni sukob sa Rusijom u interesu birača koji su mu poverili brigu o svom životu i blagostanju - dodao je ambasador.

Antonov je upozorio da namerni napad na ruski avion u neutralnom vazdušnom prostoru nije samo zločin po međunarodnom pravu, već i otvorena objava rata najvećoj nuklearnoj sili.

- Oružani sukob između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država bi se suštinski razlikovao od proksi rata koji Amerikanci vode daljinski protiv nas u Ukrajini. Da li su na Kapitolu spremni da izlože američke građane i međunarodnu zajednicu riziku sveopšteg nuklearnog rata? Odgovorite mi, uvaženi senatore! - upitao je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, Rusija ne želi sukob sa drugom nuklearnom silom.

- Ne tražimo sukob sa nuklearnom silom. Nastavljamo da održavamo kontakte, uključujući i preko Ministarstva odbrane, kako bismo sprečili nenamerne sudare. Voleo bih da američki političari imaju isti stav prema odnosima sa Rusijom - naglasio je Antonov.

Incident sa dronom iznad Crnog mora

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je u utorak da se ruski Su-27 „sudario“ sa američkim dronom MKu-9 iznad Crnog mora i da je bespilotna letelica pala u međunarodne vode. Navodno, ruski avion Su-27 namerno je ispustio gorivo na MKu-9, zbog čega je propeler otkazao i dron je pao u međunarodne vode.

Rusko Ministarstvo odbrane nakon toga je saopštilo da je američki dron MKu-9 „riper“ pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja u međunarodnim vodama blizu Krima. Bespilotna letelica je sa isključenim transponderima letela u pravcu Rusije, narušivši granice područja privremenog režima korišćena vazdušnog prostora uspostavljenog za potrebe izvođenja ruske specijalne vojne operacije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI: U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "Leopard 2A4"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati